Egészség

Nem gondolnád: ezek a járművek szennyezik leginkább a fővárost

Kevesen gondolnak a Dunán járó hajók környezetszennyezésére, pedig ezek részecskeszűrő nélküli dízelüzemű gépek, amelyek sokszor elviselhetetlen bűzt és zajt okoznak, nem beszélve egészségkárosító mivoltukról. A Levegő Munkacsoport most a közelgő vizes világbajnoksággal érvel Seszták Miklós miniszternél azért, hogy környezetbarátabbá tegyék a dunai hajókat.

Hiába írt levelet a Levegő Munkacsoport Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek arról, hogy tarthatatlan a dunai hajók környezetszennyezése, a miniszter válaszolt ugyan, de megoldási javaslatot nem tett a helyzet enyhítésére. A munkacsoport újra tollat ragadott, és ők írtak néhány ötletet a miniszternek arról, miként lehetne egy éven belül jelentősen csökkenteni a Duna és a rakpartok környezetterhelését.

 

Azt javasolják, hogy támogassa az állam az elavult dízelmotorok cseréjét, így a hajók kevesebbet fogyasztanának, de leginkább kevésbé szennyeznék a környezetet. Azonnali megoldásként javasolják egy pályázat kiírását, amelynek alapján részecskeszűrőkkel látnák el a Duna fővárosi szakaszán közlekedő hajókat. Kezdeményezik, hogy a hotelként is működő külföldi turistahajók, melyek éjjel-nappal berregtetik dízelüzemű aggregátoraikat, kapják inkább a partról az áramot.

Sürgetik továbbá a  Dunán közlekedő hajók környezetvédelmi minősítési rendszerének kidolgozását is, hogy a kikötői díjakat annak megfelelően, differenciáltan lehessen megállapítani – írja az NRGreport.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top