Egészség

Elég napi 2 óra a közösségi médiában, hogy pocsékul érezd magad

Félelmetes lenne összeszámolni, mennyi időt töltünk egy nap Instagramon, Facebookon és Twitteren, pedig már két óra is elég, hogy magányosnak érezzük magunkat.

A reggeli instagramozás, a Facebook-görgetés az ebédszünetben, a buszozás közben Tumblr- és Twitter-oldalakon töltött idő félelmetes óraszámmá adódik össze a nap végére. Pedig nem kell messzire menni: már 2 óra is elég, hogy kialakuljon a társas szeparáció, a magány és szorongás érzete az emberben.

Elég napi két óra a közösségi médiában, hogy pocsékul érezzük magunkat

A közösségi média káros hatásait bizonyító újabb kutatás az American Journal of Preventive Medicine-ben jelent meg, és azt bizonyította, hogy már napi 2 óra a közösségi médiában elég ahhoz, hogy felerősödjön az emberben a társas magány érzése. Azok a kutatásban részt vevő alanyok, akik átlagosan több, mint 2 órát lógnak Facebookon és Instagramon, alapvetően magányosságról, elszigeteltségről és nem megfelelő minőségű kapcsolatokról panaszkodtak – még akkor is, ha egyébként mondjuk párkapcsolatban, vagy esetleg rokonokkal, barátokkal élnek.

Az okok között a sokat emlegetett tényezők szerepelnek: a közösségi médiában töltött idő tényszerűen elveszi a teret a valódi interakcióktól, miközben az ilyen oldalakon szembejövő tökéletesnek mutatott életektől könnyedén pocséknak érezzük a sajátunkat.

Ez a kutatás ismét bizonyította a sokat, de úgy tűnik, nem eleget emlegetett tényt, hogy a több ezer kapcsolatot ígérő közösségi média valójában csak borzasztóan magányossá tesz minket.

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top