Egészség

Nehéz lesz röghöz kötni a fogorvosokat

Az államilag támogatott szakképzés fejében a fogorvosokat is röghöz kötné a kormány, ám nagy kérdés, hogy hányan vállalják ezt, amikor magánpraxisban dolgozva könnyedén megkereshetik a szakképzésük árát.

A jövőben csak azok vehetnek részt államilag támogatott rezidensképzésben, akik három évig államilag finanszírozott fogászatokon dolgoznak majd – írja a Magyar Nemzet egy friss  rendelettervezetre hivatkozva.

Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a fogorvosok esetében eddig is évente mindössze tizenhat friss diplomásnak volt lehetősége arra, hogy állami finanszírozás keretein belül végezze el a szakképzést. Az elnök szerint kérdéses, hogy akik eddig fizettek a képzésért, a jövőben a térítésmentes képzést és a röghöz kötést választják-e, vagy inkább magánpraxisba mennek dolgozni és a keresetükből könnyedén kifizetik a szakképzésük díját.

A fogorvosoknak egyébként nem kötelező a szakvizsga ahhoz, hogy önállóan praktizálhassanak, igaz, a végzettek 80 százaléka mégis meg akarja szerezni a  szakvizsgát. 

Hermann Péter úgy látja, hogy a tervezet célja az is, hogy hogy csökkentse a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok számát, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a röghöz kötést vállalók közül hányan vállalnak majd ilyen körzetet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top