Egészség

Ismerd meg a gerincsérült nőt, aki 17 nap alatt futotta le a maratont!

Claire Lomas igazi példakép lehet, ha kitartásról és az álmaink megvalósításáról van szó. A 36 éves anyuka érdemeit a brit királyi ház kitüntetéssel ismerte el.

Claire Lomas csontkovácsként dolgozott, emellett elismert díjugratóként tartották számon Nagy-Britanniában, egészen 2007-ig, amikor egy baleset következtében eltörte a nyakát, a gerincét, a bordáit, emellett a tüdeje is kilyukadt és tüdőgyulladás alakult ki nála. A gerincsérülés következtében a mellkasától lefelé lebénult.

Mivel mindig is küzdő szellem volt, nem adta fel, és a rendszeres kezeléseknek és edzéseknek köszönhetően megerősödött. Bár lábra állni magától nem tudna, számtalan jótékonysági eseményen vett részt és adományokat gyűjtött, ebből meg tudott venni egy több mint 18 millió forintba kerülő, úgynevezett exoskeletont. A ReWalk nevű szerkezet lehetővé teszi számára, hogy újra járhasson. Az exoskeleton érzékeli a mozgását és ha Claire fel akarja emelni az egyik lábát, akkor szervomotorok segítségével lehetővé teszi ezt számára.

A London Marathon finisében
A London Marathon finisében

Miután megtanulta használni az eszközt, mindennap három mérföldet sétált férjével Dannel, és a helyi iskolákba is ellátogatott, hogy a gyerekeknek beszéljen sérüléséről és a gyógyulásért folytatott harcáról.

“Mindig szerettem a személyes kihívásokat” – nyilatkozta még tavaly, amikor meghívást kapott a Great North Run nevű félmaratoni futóversenyre. “Szeretnék további adományokat is gyűjteni, mert sok olyan embert láttam a kórházban, akik nálam sokkal rosszabb állapotban vannak, de nem kapnak ennyi támogatást.”

Lomas ezért további futóversenyekre is benevezett, míg 2012-ben elindult a London Marathonon is, amelyet több mint két hét, vagyis 17 nap alatt teljesített az exoskeleton segítségével. Persze a hivatalos szabályok szerint maximum 24 óra áll a versenyzők rendelkezésére, de Claire esetében a szervezők kivételt tettek. Az indulással egy időben jótékonysági gyűjtést is indított a gerincsérülések gyógyításának támogatására és 210 000 fontot, vagyis több mint 75 millió forintot kapott az adakozóktól. További versenyeken indulva összesen több mint félmillió fontnál jár.

“Egészen elképesztő” – mondta Lomasról a brit olimpiai bajnok futó, Mo Farah, aki háromszor is megnyerte a londoni futóversenyt. “Hihetetlen, hogy min ment keresztül, és aztán lefutotta ezeket a versenyeket. Lenyűgöző, hogy mekkora bátorság és küzdőszellem van benne.”

Ha ez nem lenne elég, Claire emellett síel, motorozik és kézikerékpárral is versenyez. 2013-ban például több mint 400 mérföldet tekert le Nagy-Britanniában, miközben motivációs beszédeket tartott különböző iskolákban. Ezzel további 85 000 font adományt gyűjtött sorstársai számára.

Férjével, Dannel egy évvel a balesete után találkozott, első gyerekük Maisie 2011-ben született, idén januárban pedig megérkezett a kis Chloe is a családba. A gyerekvállalással kapcsolatban azt mondta, hatalmas segítség számára, hogy a kisbabákról kell gondoskodnia, ez ugyanis akkor is kiváló motivációt jelent, ha valaki teljesen egészséges, az ő esetében azonban további lelki és szellemi pluszt is jelent az anyaság.

Vilmos herceg gratulál a kitüntetéshez
Vilmos herceg gratulál a kitüntetéshez

Erőfeszítéseit idén komoly elismeréssel jutalmazták, ugyanis a tegnapi nap során A Brit Birodalom Rendje lovagrend tagjává választották és a Buckingham-palotában Vilmos herceg kitüntetésben részesítette. Az eseményre elkísérte férje és persze kislányai is, igaz Chloe baba végigaludta a ceremóniát, de elmondhatja magáról, hogy alig több mint egy hónaposan már járt a királyi palotában.

Lomas az idei évben további adománygyűjtő akciókat indít majd, többek között benevezett egy futóversenyre, de kerékpáros és motoros jótékonysági eseményeken is részt vesz majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top