Egészség

Valami elindult: nagyot változott az orvosok viszonya a hálapénzhez

Az orvosok többsége hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni – derült ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Rezasz) megbízásából készült felmérésből.

Nagyot nőtt a hálapénzt elutasító orvosok aránya egy felmérés szerint: Dénes Tamás, a Reszasz elnöke szerint pedig ez azt üzeni a politikának és a döntéshozóknak, hogy meg kell szüntetni a hálapénzrendszert.

Valami elindult: nagyot változott az orvosok viszonya a hálapénzhez

Kun Eszter, a Szinapszis Kft. kutatási igazgatója elmondta, hogy felmérésük szerint az orvosok 96 százaléka határozottan hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni. A hálapénzt elutasítók aránya nagyot nőtt a három évvel ezelőtti felmérés adataihoz képest. Akkor a megkérdezettek 19 százaléka, most pedig már harmaduk utasítja el a paraszolvenciát.

A rezidensek 56 százaléka teljes mértékben elutasítja a hálapénzt, az orvosok 61 százaléka elutasítja, de a jelenlegi rendszerben szükségesnek tartja. A megkérdezett orvosok 5 százaléka morálisan elfogadhatónak, egy százalékuk természetesnek tartja a hálapénzt – ismertette.

Arra a kérdésre, hogy miért adnak az emberek hálapénzt, a válaszoló orvosok 32 százaléka gondolja azt, hogy azért, mert nélküle nem részesülnének a betegek megfelelő ellátásban. Míg a 2013-as hasonló témájú kutatásnál még minden harmadik orvos gondolta úgy, hogy a hálapénz ténylegesen a hála kifejezése, mára ez gyökeresen megváltozott, a mostani felmérésben mindössze 17 százalékuk szerint fejezi ki az önkéntes adomány a hálát. A hálapénz megszüntetéséhez a tisztességes alapbér, a megfelelő minőségű és mennyiségű orvosi munka honorálása, a saját orvosválasztás lehetősége mellett a magán és az állami ellátás tiszta együttműködése lehetne a keretrendszer.

A megkérdezettek 60 százaléka szerint csak a béremeléssel nem iktatható ki a hálapénz a rendszerből, más eszköz is kell ennek megszüntetésére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top