Egészség

Nem kell félnünk a kanyarójárványtól

Romániában már halálos áldozatokat is követelt a kanyarójárvány, hazánkban viszont nem kell tartanunk járványtól, mivel szinte minden gyereket beoltanak a betegség ellen.

A magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen, ennek köszönhetően Magyarországon “népességszintű védettség” alakult ki a betegséggel szemben – mondta Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. Kiemelte továbbá, hogy már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg. Romániában már 16 halálos áldozata van a jelenleg tomboló kanyarójárványnak.

A legjobb védekezés a védőoltás – emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy Romániában az átoltottság aránya nem elég magas. Magyarországon viszont szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyereket beoltanak kanyaró ellen. Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt tizenöt évben csak behurcolt vagy azzal összefüggő eset fordult elő.

Indokolt esetben 9 hónapos korra előrehozható a védőoltás beadása, de akkor egyéves kor után még egy oltást kell kapnia a gyermeknek – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Oroszi Beatrix azt ajánlja, ha egy közösségbe – akár Romániából – új gyermek érkezik, ellenőrizni kell, hogy minden, az életkorának megfelelő védőoltást megkapott-e, és ha nem, minél előbb pótolni kell. A szülőknek pedig azt javasolja, hogy ha tehetik, 15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel ne utazzanak Romániába.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top