Egészség

Teszteltük: ezzel a módszerrel tényleg elalszol 60 másodperc alatt

Ha nem tudsz aludni, nehezen alszol vissza hajnalok hajnalán, vagy csak szorongsz folyton, akkor neked való ez a légzéstechnika, ami pofonegyszerű és tényleg hatásos. Nálunk működött.

Ketten is teszteltük a szerkesztőségből a 4-7-8 név alatt futó légzéstechnikát, melynek megalkotója, dr. Andrew Weil azt ígéri, hogy ettől 60 másodperc alatt mindenki elalszik. Nálunk elég volt 20 másodperc is, a többi néma csend, reggelig aludtunk, mint a bunda. Pedig az egyikünk már régóta küzd az elalvással, vagyis inkább a visszaalvással, ha megébred hajnalban. Nagy csodálkozására még neki sem kellett 60 másodperc ahhoz, hogy egy ilyen álmatlan hajnalon mormotává váljon ettől a technikától.

A technika egy indiai gyakorlaton alapul, amit pranayamának hívnak. A módszer lényege, hogy oxigénnel telítve a tüdőt, ellazítja az elmét és az izmokat. Az átlagos levegővételkor nem tartjuk benn a levegőt, sőt jellemzően inkább csak felületesen, épp csak a túléléshez elég oxigént szívunk be. Ezzel a légzéstechnikával azonban teljesen telítődik oxigénnel a tüdőnk, így természetes módon nyugtatjuk meg az idegrendszerünket, csökkentjük az izmainkban lévő feszültséget, és amíg a légzésre figyelünk, a bennünk kavargó, zavaró gondolatok is elcsendesednek, hiszen a számolásra kell koncentrálnunk, nem érünk rá rágódni mindenféle problémánkon.

A 4-7-8 légzéstechnika

  1. Lélegezz ki teljes mértékben a szádon keresztül, miközben “húúúú” hangot adsz ki.
  2. Csukd be a szádat, és csendben lélegezz be az orrodon, miközben négyig számolsz magadban.
  3. Tartsd benne a lélegzeted, míg hétig számolsz magadban.
  4. Lélegezz ki teljes mértékben a szádon keresztül, újra “húúúú” hangot adva ki, miközben magadban nyolcig számolsz.
  5. Lélegezz be újra az orrodon keresztül, és ismételd meg a 4-7-8 kört háromszor.
Teszteltük: ezzel a módszerrel tényleg elalszol 60 másodperc alatt

A 4-7-8 számolásban nem az időtartam a lényeg, hanem az, hogy a kilégzés mindig kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés. Ha te gyorsabban számolsz, mint mondjuk én, akkor neked maximum nem 20 másodperc, hanem 10 is elég lesz az az elalváshoz.

Arra kell figyelni, hogy mindig csendesen szívd be a levegőt az orrodon keresztül, és kilégzéskor hangot adj ki magadból. Végtelenül egyszerű és bárhol elvégezhető technika. Bár nem ajánljuk, hogy a munkahelyeden gyakorolj, nehogy ráborulj még a végén észrevétlenül az asztalra.

Dr. Weil szerint ez nem csupán alvászavarokra jó technika, hanem mivel az egész paraszimpatikus idegrendszert megnyugtatja és ellazítja a testet, ezért erősen ajánlott szorongás, stressz esetén is, és egyáltalán bármikor, amikor épp káosz van a fejünkben. A doktor úr azt is javasolja, hogy napi kétszer gyakoroljuk a módszert, és hat hét alatt a mesterévé válunk, hogy pillanatok alatt el tudjunk aludni, meg tudjunk nyugodni és zenné tudjunk válni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top