Egészség

Illegális abortusz: “Nem kaptam fájdalomcsillapítót, és csendben kellett maradnom”

Az abortusz korlátozása, tiltása mindig ugyanahhoz vezet: megkeresik a nők az alternatív lehetőségeket.

“Azt mondta az orvos, hogy nem ad érzéstelenítőt, ha pedig sikítok, azt meghallják” – kezdi az illegális abortusza történetét Connie, aki 1953-ban, 16 évesen esett teherbe. 

A világ vezető (férfi)politikusai egye jobban szeretnek beleszólni a nők testének dolgaiba: emlékeztek még a lengyel abortusztüntetésre? Vagy arra, hogy az újonnan megválasztott amerikai elnök, Donald Trump első intézkedései között megakadályozta, hogy olyan civil szervezetek szövetségi vagy külföldi pénzekhez jussanak, amelyek abortusszal kapcsolatos felvilágosítást végeznek? De jöhetünk közelebb, és körülnézhetünk itthon, ahol éppen nemrég kapott milliárdokat két kórház, de meg kellett ígérniük, hogy a pénzért cserébe nem végeznek abortuszt az adott kórházakban.

Az abortusz korlátozása, tiltása mindig ugyanahhoz vezet: megkeresik a nők az alternatív lehetőségeket. Mondjuk Magyarországon, ha van 150 ezer forintod, akkor elutazhatsz Bécsbe abortusztablettáért – névtelenül, fájdalommentesen. A legrosszabb eset pedig az illegális abortusz, amibe évente 47 ezer nő hal bele a WHO adatai alapján.

Ezért fontos ez a videó, és ezért fontos, hogy elmondták ezek a fiatal korukban illegális abortuszon átesett nők a történetüket.

“Nem kiálthattam – folytatja Connie. –, de arra emlékszem, hogy annyira fájt, hogy testen kívüli élményem volt.” Connie most nyugdíjas tanárnő, anya, nagymama. Azt is elmesélte, hogy miközben vérezve feküdt az illegális abortusz után egy ágyon, az ember, aki végezte rajta a beavatkozást, szexuálisan zaklatta.

“Arra ébredtem, hogy egy férfi szorongatja  anyakamat, és megfenyegetett, ha kiabálni merek, megöl – ezt már Jane meséli el a videón, főiskolás korában megerőszakolták, és akkor illegális volt az abortusz Amerikában. – Nagyon szörnyű volt, hogy megerőszakoltak, de az abortuszt rettenetesen szégyelltem.”

Az Egyesült Államokban mérföldkőnek számított az 1973-as Roe v. Wade-ügyben hozott döntés. Az eljáró bíróság törvényesnek ítélte az abortuszt, ugyanakkor tagállami hatáskörbe utalta a részletes szabályozását (például a tanácsadás kötelezővé tétele, a várakozási idő tartamának vagy az abortuszhoz szükséges szülői jóváhagyásnak a szabályozása).TASZ
 

A videón egyikük azt mondja, hogy meghalt mellette a fiatal nő, mert otthon próbálkozott terhességmegszakítással, és kiszúrták a méhét, mire kórházba került, már nem tudtak rajta segíteni.

“Megöltem volna magam, ha meg kell tartanom a babát, kórházba nem mehettem, ezért kellett valakit keresnem, aki illegálisan megcsinálja – mondja ezt már egy másik nő. – Találtunk valakit, kocsiba ültünk egy barátommal, és rettenetes fájdalmak között megcsinálták.”

Azért mesélték el ezeket a történeteket, hogy a világ ne forduljon vissza, hogy ezeket a szörnyűségeket, ne kelljen újra átélnie egyetlen nőnek sem, ha az abortusz mellett dönt.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top