Egészség

Egerek segíthetnek a szklerózis multiplex kezelésében

Lengyel tudósok szklerózisban szenvedő egereknél értek el komoly eredményeket, miután bélparazitával fertőzött társukból nyert fehérvérsejtekkel kezelték őket.

A mostani felfedezés segítheti az autoimmun betegségek kezelését emberek esetében – hangoztatta Katarzyna Donskow-Lysoniewska, a Varsói Egyetem kutatója. Az egyetem biológiai tanszékén végzett kísérletekben a szakemberek arra a már létező tudásra alapoztak, hogy miként kell kezelni betegségeket – köztük a szklerózis multiplexet – élő fonalférgeknek a betegek szervezetébe juttatásával.

Egy parazita okozta gyulladáson átesett, de már gyógyuló egérből leukocitákat (fehérvérsejteket) izoláltak, amelyeket bejuttattak egy szklerózis multiplexben szenvedő egér vérébe. A kísérlet eredményeként a tudósok megfigyelték, hogy a betegség tünetei két-három nap alatt mérséklődtek, és mintegy kilenc nap után teljesen eltűntek. Korábban a leukociták ezen típusáról nem gondolták a szakemberek, hogy képesek autoimmun betegségek által okozott gyulladások mérséklésére.
    
A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okozva.
    
A betegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus), vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus). A legtöbb beteget a 20-30-as éveiben diagnosztizálják. 

A szakemberek szerint további kutatások szükségesek a megfelelő kezelés, valamint hatásos gyógyszer kifejlesztéséhez. Robert Dwilinski, a Varsói Egyetem Technológiatranszfer Központjának igazgatója úgy véli, hogy bár a kísérletek nagyon ígéretesek, és a felfedezésben vannak piaci lehetőségek, még legalább 8-10 év szükséges ahhoz, hogy a módszer emberek gyógyítására is alkalmazható legyen. Hamarosan az Alzheimer-kórra is elkezdik tesztelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top