Egészség

Ennyi alkoholt fogyaszthatunk egy héten – káros következmények nélkül

Sok lesz a napi egy pohár, vagy belefér még az egészséges életmódba?

Még ha esküszöl is a napi egy pohár vörösborra, az egészséges májműködés fenntartásának érdekében jól teszed, ha egy héten két nap mellőzöd az egyébként jótékony hatású nedűt.

Angol szakértők szerint, heti egyszer mindenképp szünetet kell tartani az alkoholfogyasztásban, minimum két napig. Ez még akkor is igaz, ha a többi napon csak egy-egy pohárkával iszol.

Ennyi alkoholt fogyaszthatunk egy héten - káros következmények nélkül

Arról azonban, hogy mi számít kevésnek, mi ideálisnak, és mi túlzásnak, megoszlanak a vélemények: egészen idáig férfiak esetében a napi 4 egységnyi alkohol, nőknél pedig 3 volt az ajánlott. Tehát egy héten nem lenne szabad túllépni a férfiaknak a 21, a nőknek a 14 egységet. Azonban a brit Royal College of Physicians dolgozói felháborodtak ez ellen a képlet ellen: Ian Gilmore, a belgyógyászati intézet korábbi vezetője szerint téves azt sugallni az emberek felé, hogy ennyi mennyiség belefér az egészséges életmód kereteibe.

Ennyi alkoholt fogyaszthatunk egy héten - káros következmények nélkül

 

Az új javaslat szerint nőknek és férfiaknak egyaránt napi 1 egységnyi, hetente pedig maximum 14 egységnyi alkohol az a mennyiség, ami még nem veszélyezteti a máj egészségét. És persze a már említett 2 teljes józan nap.

Ha a májunkat ez még nem is sodorja veszélybe, a mindennapi alkoholfogyasztás könnyen vezethet függőséghez. Ezért érdemes nagyobb szüneteket is tartani, gondoljunk csak az év végi ereszd-el-a-hajam után tartott józan január programra – ezt az év bármely szakában beiktathatjuk!

Forrás: Mirror

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top