Egészség

A válasz, amire mindannyian vártunk: ezért lesz ráncos az ujjad a vízben!

Hányszor volt már, hogy a forró vízben ülve rongyosra ráncosodott ujjainkra pillantottunk, és azt kérdeztük magunkról: MIÉRT? Íme a válasz.

Valószínűleg mindenki megfigyelte már, hogy a vízben furán rongyosra ráncosodnak az ujjak és a lábujjak párnái, de vajon megfogalmazódtak-e bennünk az alábbi kérdések: milyen evolúciós oka lehet ennek? Miért csak ezek a helyek ráncosodnak? A vízzel van a baj, vagy az ujjak bőrével?

A válasz, amire mindannyian vártunk: ezért lesz ráncos az ujjad a vízben! 

A tudósok régebben azt gondolták, egyszerűen arról van szó, hogy a bőr felső rétegeibe jutó víz feláztatja és megduzzasztja az ujjak bőrét. Most azonban új kutatás látott napvilágot, ami evolúciós okokat sejt a jelenség mögött, és máris választ ad a fentebb feltett kínzó kérdések egyikére. Kísérletek bebizonyították, hogy a vizes körülmények között összeráncolódott ujjakkal jobban, magabiztosan fogunk tárgyakat, például apró tárgyakat is – ez segíthetett őseinknek, mikor folyóból vagy más nedves területről kellett gyűjtögetniük. A tény, hogy a láb ujjai is megráncosodnak, szintén ezt az elméletet erősítheti, hiszen az esős, vizes talajon nagyobb szükség volt a bőr jobb tapadására.

Az eredmények láttán a tudósokban az a logikus kérdés is felmerült, hogy ha ez ennyire hatékony, akkor miért nem ráncosak állandóan az ujjaink, de erre a kérdésre sajnos még nem kaptak választ.

 

TheSun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top