Egészség

Tartalmasabb életre vágyik a mozgássérült Gábor

A mozgássérült férfi szeretne visszakerülni Budapestre, ugyanis abban az intézményben, ahol jelenleg él, úgy érzi, hogy szobanövényként bánnak vele.

A 32 éves, születése óta mozgássérült Gábor jelenleg egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei mozgássérült otthon lakója, ám szeretne átköltözni egy másik intézménybe, ahol tartalmasabb életet élhetne. Az eredeti riport az Abcúgon jelent meg.

Gábor úgy érzi, hogy a jelenlegi lakóhelyén szobanövényként bánnak vele, és csupán csak életben tartják, miközben a szabályok rendkívül szigorúak, nem maga dönti el például, hogy mikor fekszik le, és nem aludhat addig, ameddig akar, de enni is csak meghatározott időpontban kap, nem pedig egy adott időintervallumon belül. A szellemileg teljesen ép férfi számára ez az élet túlságosan kötött és ingerszegény. Szeretne eseménydúsabb életet élni, gyógytornázni, kimozdulni és dolgozni is.

Gábor
Fotó: abcug.hu / Magócsi Márton

A férfi korábban Budapesten élt, óvodás korától 13 évet a Pető Intézetben, majd a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában. Utóbbi intézményből azért kellett elköltöznie, mert ott csak egy bizonyos ideig lehet lakni.

Gábor szeretne visszakerülni Budapestre, hiszen itt él az összes barátja, és munkát találni is csak a fővárosban lenne esélye. Ám a főváros egyetlen mozgássérült lakóotthonába szinte csak kihalásos alapon lehet bekerülni. Ő is várólistán van, de lehet, hogy csak 10-15 év múlva kap helyet.

A kormány 2011-ben fogadta el azt a stratégiát, melynek értelmében bezárják az ötven főnél nagyobb fogyatékosotthonokat, a lakókat pedig támogatott lakásokba költöztetik, ahol továbbra is kapnának ápolást és segítséget, de nagyobb önállóságuk és privát szférájuk lenne. A kitagolás azonban csak 2041-ig fog  megtörténni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top