Egészség

Finnország gyakorlatilag betiltja a dohányzást

Ambiciózus terveket dédelget a finn kormány, elképzelésük szerint 2040-re teljesen dohánymentessé válna az ország. Jó úton haladnak.

Finnország már eddig is élen járt a dohányzás elleni harcban. Már 1978-ban betiltották dohánytermékek reklámozását, a munkahelyeken 1995 óta tilos a füstölgés, míg a bárokból és éttermekből 2007-ben száműzték a dohányosokat. Az elképzelés az, hogy 2040-re az ország teljesen dohányfüstmentessé váljon.

Drasztikus emelés

Ehhez minden eszközt bevetnek, például drasztikusan megemelték azoknak a helyeknek az éves ellenőrzési díját, amelyek cigarettát vagy egyéb dohányzáshoz szükséges kelléket árulnak. Ezek az üzletek mostantól pénztárgépenként évi 500 eurós felügyeleti díjat kénytelenek fizetni a helyi önkormányzatoknak. A díjat a gyártók igyekeznek majd áthárítani a vásárlókra, ami a cigaretta árának további emelkedését jelenti majd az országban.

Füstmentes erkélyek és autók

A skandináv országban mostantól a privát tereken is korlátozza dohányzást az állam. Társasházak erkélyein mostantól csak úgy szabad cigarettázni, ha az mást egyáltalán nem zavar. Ugyancsak tiltott a dohányzás az autókban is, ha abban 15 évnél fiatalabb gyerek ül.

Finnország úgy is küzd a dohányzás ellen, hogy a fiatokat szemében igyekszik kevésbé vonzó dolognak feltüntetni a cigarettát, és akadályozza az olyan termékek értékesítését, amelyek hasonlítanak a cigire.

Ha a finnek tartják a jelenlegi ütemet, akkor szakértők szerint tíz évvel a vállalt 2040-es határidő előtt sikerül elérniük a vállalt célt, azaz hogy teljesen füstmentes országgá váljanak.

CNN

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top