Egészség

Fontos dolog derült ki a férfi és a nő agyáról

Vizsgálatnak vetették alá a tudósok az emberi agy egy parányi részét, és megállapították, hogy az amigdala nagysága sem különbözik számottevően a férfi- és a női agyban. Kijelentették, az emberi agynak nincsenek nemhez kötött különbségei.

Ötvennyolc egészséges férfi és nő agyáról készült MRI-felvételt hasonítottak össze a Rosalind Franklin Tudományegyetem (RFU) chicagói orvosi karának kutatói Lise Eliot vezetésével. A kutatók az amigdala nevű régióra fókuszáltak. Arra voltak kíváncsiak, van-e különbség a nők és a férfiak amigdalájának mérete között. Azért feltételezték ezt, mert állatokon végzett kutatások és korai MRI-felvételek azt sugallták, hogy a hímek agyában aránytalanul nagyobb az amigdala, mint a nőstényekében.

A chicagói kutatók most azt találták, hogy a férfiagy amigdalája valóban mintegy 10 százalékkal nagyobb, mint a női agyé, azonban ez a különbség a férfiak nagyobb testméretéből adódik. A férfiagy egészében 11-12 százalékkal nagyobb, mint a női, ami szintén az átlagosan nagyobb test számlájára írható. A vizsgált tanulmányokban a testmérettel arányosított amigdalaméret nemi különbségei statisztikailag nem voltak számottevők, a jobb oldali amigdala 0,1 százaléknál is kevesebbel volt kisebb a női agyban, a bal 2,5 százalékkal.

A kutatócsoport 2015-ben hasonló metaanalízist végzett az agy hippokampusz nevű területéről, amely többek között az új emlékek raktározásában játszik szerepet, itt sem találtak jelentős méretbeli eltérést.

Az amigdala olajbogyó méretű, mandulaformájú terület mélyen az agy halántéklebenyének középső részében található, fontos szerepet játszik a félelemre és az örömre adott válaszban, egy sor társas viselkedéssel kapcsolatos érzelem, többek között az agresszió és a szexuális izgalom létrejöttében.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top