Egészség

25 éve dobog az első Magyarországon átültetett szív

25 éve két hét alatt két szívátültetést is végeztek Magyarországon, azóta 412 ember kapott új szívet.

1992-ben, az akkor 29 éves Schwartz Sándor volt az első, akin Magyarországon sikeres szívátültetést végeztek el. A mai évfordulón tartott sajtótájékoztatón is ott volt Schwartz, aki elmondta, nem bánta meg, hogy akkor vállalkozott a műtétre, azóta tudja, hogy az új szív új lehetőség az életre. Hozzátette, kitartást kíván azoknak, akik új szívre várnak, “nem kell csüggedni, el fog jönni az ő idejük is”.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója elmondta, azóta 412 szívátültetés volt a klinikán, ez körülbelül 90 százaléka a hazai szívtranszplantációknak, a többit a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték el, főként gyermekeken.

Naponta többet is műtenek

Az elmúlt öt év nagy változást hozott a szívtranszplantáció területén – hangsúlyozta a professzor –, hiszen létrehozták az új transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, és megkezdődött a nemzetközi szintű műszívprogram.

25 éve dobog az első, Magyarországon átültetett szív

Intenzív terápiás osztály a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

Hozzátette: minden donorszívet megpróbálnak hasznosítani, december 28-án például három, január 2-án pedig két szívátültetést végeztek el. A professzor megemlítette, hogy a műtétek csaknem felét vér nélkül végzik, vagyis a beavatkozások során a beteg idegen vért nem kap.

Merkely Béla beszélt arról is, szeretnék a várólistára kerülést gyorsítani, az utánkövetést javítani és ehhez egy új szívtranszplantációs osztályt létrehozni.

Felvilágosító kampányt kezdenek

Szabolcs Zoltán szívsebész, a szívátültetési várólista-bizottság elnöke arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt évben 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, összesen 109 beteg fordult meg ezen a listán, és 47 százalékuk kapott új szívet. A várólistás betegek halálozási aránya 9 százalék, ami megfelel a nemzetközi adatoknak.
   
A várólistára kerülés és a műtét között eltelt idő eltérő az egyes esetekben: van, akinek szinte azonnal ajánlanak szívet, de olyan is, aki két évet vár a megfelelő szervre – közölte a professzor.

Bejelentette: 2017-ben országjáró, felvilágosító kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél több rászoruló kerüljön fel az szívátültetésre várók listájára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top