Egészség

Bezárathatják a patikákat, ha nem teljesítik az előírásokat

Bezárathatják azokat a patikákat, amelyek 2017. január 1-jéig nem tesznek eleget a törvényben foglalt kötelezettségeiknek. Mostantól ugyanis garantálniuk kell a valódi többségi gyógyszerészi tulajdont.

A patikusi tulajdoni hányad emelését fokozatosan írta elő a jogszabály. A vonatkozó törvény értelmében 2014. január 1-jétől a gyógyszerészi tulajdonrésznek meg kellett haladnia a 25 százalékot, míg 2017. január 1-jétől már 50 százaléknál is többnek kell lennie. Amelyik gyógyszertár a feltételeket nem teljesíti 2017. január 1. napjáig, annak visszavonhatják a működési engedélyét.

De nemcsak a patikák működését szigorították, a tisztiorvosok jogköreit is erősítették. Mostantól az országos tisztifőorvos közvetlen, országos szinten egységesen végrehajtandó intézkedéseket rendelhet el. A jogkör kiterjesztését a hazai járványügyi biztonság fenntartásával indokolták.

Egyértelművé tették a leletkiadás szabályait is annak érdekében, hogy a betegek valamennyi egészségügyi intézményben pontos információkat kaphassanak egészségi állapotukról, az egyes vizsgálatok, beavatkozások eredményeiről. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top