Egészség

5 dolog, amit a szemed elárulhat az egészségedről

Azt már tudjuk, hogy a szem a lélek tükre, pedig nem csak érzéseink, egészségügyi állapotunk is kiolvasható belőle. Ezekre érdemes figyelni!

1. Piros szem, homályos látás

Manapság sajnos egyre gyakoribb, hogy a szem kiszárad, bepirosodik, és a látás átmenetileg homályossá, életlenné válik. Ezért többnyire a képernyők előtt töltött életmódunk a felelős – ha ez a probléma többször is előkerül, mindenképpen konzultáljunk szemész szakorvossal!

2. Kihulló szemöldök

Ez nem pont a szem problémája, de mégis ide tartozik: a kihulló szemöldök lehet egyszerűen az öregedés jele, de okozhatja stressz vagy a nem megfelelő táplálkozás is. A szemöldök ritkulása – amit többnyire a haj ritkulása is kísér – jelezheti a pajzsmirigyhormonok problémáját is, ezt érdemes lehet kivizsgáltatni.

5 dolog, amit a szemed elárulhat az egészségedről

3. Vakfoltok

Ez talán az egyik legijesztőbb, hiszen ha egy ponton elveszítjük a látást, attól tarthatunk, hamarosan végleg megvakulunk. Pedig ennek oka lehet aurás migrén (különösen, ha a látást apró fekete foltok is pettyezik). Ha a látászavart fejfájás kíséri, mindenképp forduljunk orvoshoz.

4. Sárga szemfehérje

Ha a szemünk fehérje sárga színűvé válik, szinte biztos, hogy a májfunkcióval vannak problémák – mindenképpen forduljunk orvoshoz, lehetőleg gyorsan!

5. Kidülledő szem

Előfordulhat, hogy feszülő érzést érzünk a szemgolyóban, és nehezen csukjuk le szemhéjunkat, esetleg úgy tűnik, a szokottnál jobban kidüllednek szemeink. Ez leggyakrabban a pajzsmirigyhormonok túlműködését jelezheti – vizsgáltassuk ki a problémát minél előbb.

BrightSide

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top