Egészség

Ilyen szmogot még soha nem láttunk!

Az egészségügyi határérték százszorosát is meghaladja a levegő szennyezettsége egyes kínai városokban. A helyzet annyira súlyos, hogy már nagyobb gyárakat is leállítottak.

Kína és a szmog kapcsolata nem új keletű, a távol-keleti országban többször előfordult már, hogy a levegő rossz minősége miatt korlátozták a gépjármű-közlekedést, sőt arra is volt példa, hogy Peking lakói számára óriás kivetítőkön közvetítették a naplementét, mivel szabad szemmel nem lehetett látni a város felett lebegő sűrű füstködtől.

A tegnapi nap folyamán azonban a levegő minősége elérte az idei legrosszabb szintet: a szennyező anyagok mennyisége számos régióban meghaladta az egészségügyi határérték több mint százszorosát.

A kínai kormány ezért úgy rendelkezett, hogy több mint 23 nagyvárosban, ahol a szennyezés mértéke elérte a vörös riasztási szintet, számos nehézipari létesítményt is leállítottak, több mint 200 repülőjáratot töröltek, az iskolákat bezárták, és az autóforgalmat is korlátozták.

Több kínai nagyvárosban kritikus a szmoghelyzet (Fotó: Tumblr)
Több kínai nagyvárosban kritikus a szmoghelyzet (Fotó: Tumblr)

A Greenpeace East Asia becslései szerint a rossz minőségű levegő nagyjából 460 millió embert érint, az orvosi rendelőkben pedig megsokasodtak az asztmás vagy egyéb légzőrendszeri problémákkal küzdő páciensek.

Az adatok sokat elárulnak: a Shijiazhuang nagyvárosban a légszennyezés annyira súlyos, hogy a 2,5 mikrométernél kisebb részecskékből köbméterenként 1000 mikrogrammot mértek. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása 10 mikrogrammnál húzza meg a felső határt.

A légszennyezés minden télen komoly problémát okoz Kínában és Észak-Indiában egyaránt, mivel sok háztartás számára az elektromos áramot továbbra is széntüzelésű erőművek szolgáltatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top