nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Szűrővizsgálatot ajándékba – ezért még lesz hálás a férjed

Szűrővizsgálatot ajándékba – ezért még lesz hálás a férjed

Az egészséges élet az értékelhető és minőségi élet. Bizonyos kor felett már olyan változások indulhatnak útjára a testben, melyek egyszerű szűrővizsgálatokkal kimutathatóak, tehát a férjed, párod biztosan nem fog megsértődni, ha elküldöd egy teljes kivizsgálásra.
NLCafé
f Ajánlom

De mit érdemes kivizsgálni? Felsoroljuk, és azt is elmondjuk, hogy miért ezeket. Fontos megjegyezni, hogy szűrővizsgálatra nem csak akkor kell menni, amikor már panaszunk van, mert a betegségek nagy részének kialakulása megelőzhető az arra utaló jelekből. A szűrés minden korosztálynak ajánlott, de 35 éves kor felett az általános viszgálatok már éves szinten javallottak. A szűrések gyakoriságát természetesen össze kell vetni az életvitellel, mert aki stresszben éli a mindennapjait, annak sűrűbben kell egyes vizsgálatokat elvégeztetni, vagy akinek hajlama van például a vastagbélrákra, annak gyakrabban kell tükrözésre mennie, mint másnak. 

1. Labor, azaz vér- és vizelet vizsgálat

Alapvetés. A magas koleszterin, a vércukorszint, és még egy sornyi dolog látszik belőle, melyek megmutatják, hogy esetleg milyen további vizsgálatokat kell elvégezni. 

2. Széklet vizsgálata

A véres széklet egyáltalán nem jó jel, a vér viszont sokszor nem is látszik szabad szemmel. Ha véres a széklet, akkor jön képbe a következő pont, azaz: 

3. Mellkas röntgen

A tüdő kóros elváltozásai mutathatók ki vele. 

Ezért még lesz hálás a férjed – ajándékozz neki orvosi szűrést

4. Prosztata szűrés

Azaz a PSA vizsgálat, mely egy vérvételt és egy urulógiai vizsgálatot takar, melynél a végbélen keresztül tapintják ki a prosztatát. A kettőből együtt már lehet következteni elváltozásra, vagy arra, hogy fennáll-e a prosztatarák veszélye, esetleg már a kapuban van-e a betegség. 

3. A béltükrözés, más néven kolonoszkópia

Érzéstelenítéssel könnyen kibírható vizsgálat, és kiderül, hogy a bélfalon található-e bármilyen elváltozás, például polip, amiből az évek során akár daganat, például vastagbélrák is kialakulhat. Férfiaknál negyven éves kor felett 3-4 évente illene elvégeztetni a vizsgálatot, akinek pedig hajlama van rá, azoknál maximum 2 évente.

6. EKG vizsgálat

A szív-és érrendszeri megbetegedésekre derülhet fény belőle, egyes esetekben szív ultrahangot is csinálnak mellé, mivel így még biztosabb a diagnózis, vagy éppen a negatív lelet. EKG-val vizsgálható a percenkénti szívverések száma és szabályossága, a ritmuszavarok és péládul a szívizomzat károsodása is.

Ezért még lesz hálás a férjed – ajándékozz neki orvosi szűrést

7. Nyaki ér ultrahang, és Doppler vizsgálat

A Doppler vizsgálat abban különbözik a sima ultrahangos vizsgálattól, hogy nemcsak a szervek elhelyezkedését és méretét észleli és érzékeli, hanem az erekben folyó vér áramlási sebességét. Az agyba a nyaki ereken keresztül áramlik a vér, amennyiben itt észrevesznek egy szűkületet, az még egy agyvérzéstől is megmentheti a vizsgált alanyt.

8. Pajzsmirigy-ultrahang

A pajzsmirigy rendellenességeit, elváltozásait és cisztákat deríthetnek fel vele, a vizsgálattal daganatos betegségek nyaki nyirokcsomóáttétei is kimutathatók. Amennyiben elváltozást találnak, az eljárást szövetteni vizsgálat követheti

Megosztás Facebookon