Egészség

5+1 meglepő ok, amitől fájhat a fejed

Egy hideg- vagy egy melegfront, egy átmulatott éjszaka, vagy éppen egy szimpla megfázás is okozhat fejfájást. Na meg egy sornyi más dolog, amiről csak sejtettük, hogy egy kellemetlen fejgörcs, vagy akár migrén kiváltó oka lehet.

Amennyiben az ember ismeri a szervezetét, egy meteorológiai jelentésből is tudhatja, hogy például kedden migrénje vagy fejfájása lehet, mivel hidegfront érkezik. Egyszerű a képlet, a rutinos játékos már előre készül, hogy ha tényleg jönne a fájdalom, akkor a szokott módon szüntesse meg. A képlet egyszerű: front = fejfájás. Csakhogy a fejfájást még számos egyéb, kevésbé ismert tényező is okozhatja. Többek közt ezek is azok:

1. Túl sok dehidratáló folyadék

Azaz a tea, a kávé, és természetesen az alkohol (mindegy, hogy tömény, vagy könnyű). Az említett hármasból bármelyiket kiemelhetjük, túlzott fogyasztásuk egyenes utat vághat egy kiadós fejfájáshoz. Nyilván nem (bár embere válogatja) napi két eszpresszó, két csésze tea, vagy két pohár bor okoz gondot, hanem ha olyan tetemes mennyiség fogy belőlük, amire a szervezet már közli, hogy nem köszöni szépen, és ez bőven sok volt.

Általános probléma, hogy akik sokat kávéznak, teáznak, vagy alkoholizálnak, azok kevés vizet isznak, a dehidráció, azaz a kiszáradás pedig előidézheti a fejfájást. A recept egyszerű: kevesebb szesz és koffein, és több (sok) víz.

2. Rendszertelen étkezés

Sajnos sokan vélik úgy, hogy egy-egy étkezés kihagyásával könnyedén megőrizhetik az alakjukat, vagy éppen leadhatják a felesleget. De akár a reggelit, akár az ebédet, akár a vacsorát iktatjuk ki, a vér cukorszintje drasztikusan lecsökkenhet, és ez kiválthat fejfájást.

A rendszertelen étkezés halmazába azonban a túlzott mennyiségű étkezés is beletartozik, ahogy a cukorszint csökkenése, úgy a cukorszint emelkedése, majd hirtelen csökkenése is erős fejgörcshöz vezethet. Dietetikusok kegyetlen harcokat képesek vívni, hogy a napi három, vagy a napi öt étkezés a javasolt, de egy valami biztos: a süti gyümölcsre, a sült krumpli salátára cserélése nem okoz erős cukorszint ingadozást.

3. Túl sok sport

Hogy mi? Igen, mert ahogy a kávét vagy az alkoholt, úgy a testmozgást sem szabad túlzásba vinni. A megfelelő mennyiségű sport pezsdíti a vérkeringést, felfrissíti az izmokat, és jót tesz az alvásnak, ennek köszönhetően javítja az általános közérzetet. Ha csak 5 kilométert bírsz futni, ne fuss 10-et, ha megtaláltad a megfelelő tömegű súlyzót, ne emelgesd a dupláját. A nehezen kivitelezhető edzőtermi gyakorlatok, vagy a szabad levegőn végzett erőlködős kardió edzés serkenti a fej és nyak környéki vérkeringést, miáltal az erek kitágulnak, és fájhat a fej. Érezted már, hogy lüktet a fejed mozgás közben? Ha igen, akkor tudhatod, hogy akkor vagy vissza kell venni a tempóból, vagy egyenesen megállni.

4. A stressz

Illetve egy fokkal pontosabban: a stressz elmúlása. A fejfájás általában nem a stressz közepette, hanem akkor érkezik, amikor búcsút intettünk az idegőrlő helyzetnek. Nem meglepő, de van erre tudományos magyarázat is: stresszhelyzet közepette a szervezet egy speciális, a helyzetet kezelő hormont termel, és amikor ennek szintje lecsökken, az erek kitágulnak, és ez fejfájást idéz elő. Vagy ha nem ez, akkor mondunk mást: a stressznek hatására megfeszülhetnek a nyak- és vállizmok, minek köszönhetően a testtartás görnyedté válik, a nyaki erek szűkülhetnek, és ez is okozhat fejfájást.

5+1 meglepő ok, amitől fájhat a fejed

5. Csökkenő ösztrogénszint

Menstruáció idején egyesek súlyos fejfájással küzdenek, melynek a kiváltó oka, hogy a szervezetben csökken a női hormon, azaz az ösztrogén szintje. Amennyiben a gyógyszer nem segít a kínzó görcsön, gyógymódként szóba kerülhet a menstruációs ciklusba történő beavatkozás, de ehhez orvosi kivizsgálás és szakvélemény szükséges.

+1: A fogcsikorgatás

Ritkán fordul elő, de akik csikorgatják, azoknak könnyedén megfájdulhat a fejük. A megoldás egyszerű: készíttetni kell egy úgynevezett szájőrt, ami véget vet a fogcsikorgatásnak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top