Egészség

Darázs csípte agyon a szőlőmunkást, kártérítésért perel a család

Négy éve már, hogy egy mezőgazdasági munkás meghalt egy darázscsípéstől, ám a halála miatt indított kártérítési per csak most jutott el az elsőfokú tárgyalásig. A bíró szerint nem jár kártérítés a férfi halála miatt.

Nem tehető felelőssé a munkáltató a méh- illetve darázscsípésért, így kártérítést sem kell fizetnie az elhunyt munkavállaló hozzátartozói részére annak a szőlősgazdának, akinél a 2012-ben elhunyt férfi dolgozott. A gazda ellen az elhuny hozzátartozói indítottak munkaügyi kártérítési pert, amiben 3 millió forint közötti vagyoni és nem vagyoni kár megfizetését kérték egy fertőrákosi szőlőültetvény tulajdonosától. 

Itt dolgozott ugyanis határozatlan munkaiszonyban az elhunyt, akiről nem tudták kétséget kizárólag bizonyítani, hogy tudott volna az allergiájáról. A férfit 2012. szeptember 11-én munkavégzés közben a nyakán megcsípte egy méh vagy egy darázs, és a férfi a helyszínen belehalt a súlyos allergiás reakcióba

A munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint a munkáltató több szabályszegést, mulasztást követett el a foglalkoztatás során, de azok egyike sem állt ok-okozati összefüggésben a balesettel. 

Az alperes a munkavédelmi oktatás elvégzését nem rögzítette írásban, és nem biztosított elsősegélyt nyújtó személyt. A kockázatértékelése sem volt teljes körű, mert nem tartalmazta a szüretelés, szőlőfeldolgozás, borászati munkák során a munkavállalókat érő kockázatokat, valamint a munkahelyen alkalmazott veszélyes anyagok, növényvédő szerek használata során a kockázatokat és a veszélyeztetett munkavállalók körét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top