nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Autizmushoz vezethet a terhesség alatti D-vitamin-hiány

Autizmushoz vezethet a terhesség alatti D-vitamin-hiány

Létezik összefüggés a terhesség alatti D-vitamin-hiány és a megnövekedő autizmuskockázat között, állítják ausztrál kutatók.
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Fontos felfedezést tettek a Queenslandi Egyetem Agykutató Intézetében: a tudósok arra jutottak, hogy a terhességük 20. hetében alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező nőknek nagyobb valószínűséggel született hatéves korára autista vonásokat mutató gyermeke.

A tanulmány bizonyítja, hogy az alacsony D-vitamin-szint kapcsolatban van az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel” – mondta el John McGrath professzor, és hozzátette, hogy kutatásuk alapján a születés előtti D-vitaminpótlás csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát.

Közismert, hogy a D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A D-vitamin fontos a csontrendszer egészségéhez, emellett egyre több rá a bizonyíték, hogy az agy fejlődésében is szerepet játszik.

A kutatás, amelyről a medicalxpress.com számolt be, 4200 vérmintát elemzett, melyeket állapotos nőktől és gyermekeiktől vettek. A vizsgálatban résztvevőket a Rotterdamban folyó, Generation R elnevezésű, hosszú távú kutatás miatt kísérték figyelemmel.

McGrath szerint eredményeiknek fontos közegészségügyi vonzatai is lehetnek. Mint mondta, nem javasolhatja, hogy az állapotos nők többet tartózkodjanak a napon, mivel ez például olyan országokban, mint Ausztrália, ahol nagy a bőrrák veszélye, kockázatos lenne, ám ehelyett biztonságos megoldás a D-vitamin szedése, amellyel csökkenthető az autizmus rizikófaktora.

Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket.

Megosztás Facebookon