Egészség

Betegsége miatt egész életében bántották, díjnyertes fotós lett

A fiatal lány, akinek munkái előtt még Stephen Hawking is kalapot emelt, ma már semmin sem változtatna.

Pedig, mikor gimnazista volt, Rebecca Dann agyán többször is átfutott a gondolat, hogy öngyilkos lesz. Egy veleszületett rendellenesség, az úgynevezett kiphoscoliosis miatt ugyanis a gerincének háti hajlata abnormálisan fejlődött. De nemcsak a betegség miatti állandó fájdalom, a tüdő- és szívproblémák nehezítették az életét, hanem az osztálytársai is, akik attól a pillanattól kezdve, hogy iskolába ment, állandóan piszkálták őt.

 Dann egy vele készült interjúban elárulta, az évek során rengeteget szenvedett a betegség fizikai és pszichikai tünetei miatt. Ráadásul, ahogy nőtt, a fájdalmai egyre erősödtek. “9 éves voltam, mikor tolószékbe kerültem egy becsípődött ideg miatt. Azóta sem állhattam fel a székből” – mondja Rebecca, majd hozzáteszi, akkortájt még szó volt arról, hogy esetleg megoperálják, de a műtét végül elmaradt, mivel a fiatal lány túlságosan sovány volt.

Betegsége miatt egész életében bántották, díjnyertes fotós lett

A kínok ellenére Becca igyekezett teljes életet élni: miután elvégezte a gimnáziumot, sikerrel felvételizett a farnhami művészeti egyetemre. Ekkor kezdett komolyabban foglalkozni a fotózással, egy saját magáról készült portréképpel pedig nevezhetett a World Of Unfairness elnevezésű, fogyatékkal élőkkel foglalkozó fotópályázaton.

I'm Fine - vagyis jól vagyok. Rebecca ezt a címet adta díjnyertes fotójának
I’m Fine – vagyis jól vagyok. Rebecca ezt a címet adta díjnyertes fotójának

A kép annyira sikeres lett, hogy a Times Magazin hosszú cikkben foglalkozott vele, sőt! Stephen Hawking is méltatta, inspirálónak nevezve a képet és alkotóját is. A siker lehetővé tette, hogy Rebecca több fórumon is beszéljen betegségéről, ő pedig nagy lelkesedéssel vállalta ezt, mint mondja, azért, hogy felhívja a figyelmet a hozzá hasonlókra.

“Az én állapotom már túlságosan is előrehaladott ahhoz, hogy az orvosok segíthessenek rajtam, ezzel együtt kell élnem. Arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy még ebben a helyzetben is lehet, sőt, kell is teljes életet élni. Én ma már semmin se változtatnék.”

Olvass még többet példamutató fiatalokról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top