Egészség

Megtagadták a védőoltást egy menekült csecsemőtől

Nem volt hajlandó beadni egy kongói menekült pár itt született gyermekének a kötelező védőoltást a háziorvos, annak ellenére, hogy ezt származástól függetlenül az ENSZ gyermekjogi egyezménye előírja.

A Helsinki Figyelő blog értesülései szerint a David nevű gyerek féléves, szülei menekültek. Születésekor az apa menekültügyi őrizetben volt, és az anyának sem voltak még meg a végleges dokumentumai.

Az eset idén nyáron történt, amikor a lakóhely szerint illetékes háziorvos megtagadta a kötelező védőoltás beadását, arra hivatkozva, hogy a gyereknek nincs tajkártyája, így nem jogosult a magyar egészségügyi ellátásra. A gyerekek jogait többek között a Magyarországon is törvénybe foglalt ENSZ gyermekjogi egyezmény, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartája, de a magyar Alaptörvény, az egészségügyi törvény és a gyermekvédelmi törvény is garantálja az élethez és egészséghez, a testi és lelki fejlődéshez.

David szerencsére végül megkapta a védőoltásokat egy törvénytisztelő háziorvostól (Fotó: Helsinki Figyelő)
David szerencsére végül megkapta a védőoltásokat egy törvénytisztelő háziorvostól (Fotó: Helsinki Figyelő)

A fenti egyezmények és törvények alapján Magyarország garantálja az életkorhoz kötött, térítésmentes védőoltások beadását, amelyek fertőző betegségek elleni védettséget biztosítanak. A magyar jog szerint ezeket minden gyereknek meg kell kapnia, függetlenül attól, hogy magyar állampolgárok vagy sem. A Helsinki Figyelő szerzője arra is felhívja a figyelmet, hogy a védőoltás beadását megtagadó orvos ezzel nem csak a kongói kisfiú jogait sértette meg, hanem a saját egészségén kívül a többi gyereket is veszélyeztette.

Az eset után egy másik háziorvos szerencsére beadta a kötelező védőoltásokat a kisfiúnak, aki azóta már a Magyar Helsinki Bizottság családegyesítő programjának köszönhetően már találkozhatott féltestvéreivel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top