Egészség

Iskolás gyerekek nyomhatják le az internet leggyűlöltebb emberét

A kevéssé megtisztelő cím egy Martin Shkreli nevű fiatalemberé, aki megvásárolta egy maláriagyógyszer felhasználási jogait, majd az adagonkénti 13,5 dolláros árat 750 dollárra emelte. Most ausztrál iskolások elkészítették a gyógyszer szuperolcsó változatát.

Martin Shkreli az elmúlt években azzal vált hírhedtté, hogy más emberek nyomorúságán nyerészkedik: a 33 éves vállalkozó 2015 augusztusában megvásárolta a Daraprim nevű gyógyszer felhasználási jogait, amelyet elsősorban a malária kezelésére, de más szerekkel kiegészítve AIDS-betegek toxoplazmózisának kezelésére is használnak.

Martin Shkreli nem túl szimpatikus ember (Fotó: Tumblr)
Martin Shkreli nem túl szimpatikus ember (Fotó: Tumblr)

Shkreli cége egyik napról a másikra ötvenhatszorosára emelte a gyógyszer árát, amelynek akkor még nem volt generikus formában elérhető verziója. A lépés hatalmas vihart kavart, az áremelést Donald Trump akkori republikánus elnökjelölt, illetve demokrata ellenfelei, Hillary Clinton és Bernie Sanders is elítélték. Bár Shkreli cége először azt mondta, csökkenteni fogja az árakat, ám 2015 novemberében bejelentették, hogy ezt mégsem teszik meg.

Most azonban egy sydney-i iskola 17 éves tanulói dr. Alice Williamson, a University of Sydney szakértőjének vezetésével laboratóriumi körülmények között létrehozták a Daraprim aktív hatóanyagát, amelyhez az iskolai laborban megtalálható eszközöket használták. Az így létrehozott szer egy-egy adagja mindössze két dollárba kerül.

Shkrelinek nem ez volt az első ilyen lépése: 2014-ben akkori cége, a Retrophin megvásárolta a Thiola nevű, egy ritka veseelégtelenség kezelésére szolgáló szer jogait, majd annak tablettánkénti másfél dolláros árát harminc dollárra emelte. A pácienseknek egyébként napi 10-15 tablettát kell bevenniük, vagyis ez alsó hangon napi 300 dolláros (közel 90 ezer forint) kiadást jelent.

A fiatal vállalkozó Twitter-csatornáján egyébként lefitymáló stílusú üzenetet tett közzé az ausztrál gyerekek által előállított szerről, ugyanis azt írta, egy gyógyszert kis mennyiségben olcsóbb előállítani, mint nagy adagokban (ez egyben megkérdőjelezi közgazdasági hozzáértését is), valamint hozzátette, hogy egy osztályteremben molekulákat szintetizálni nem túl innovatív dolog (mintha az arcpirító, profitorientált áremelés az lenne).

Alábbiakban egy népszerű nótát ajánlanánk Martin Shkreli figyelmébe, szókimondó, durva szövegekkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top