Egészség

Véletlenül derült ki: a marihuána lehet az Alzheimer megoldása

Szemfüles kutatók észrevették, hogy a könnyűdrog aktív hatóanyaga hatékony lehet a világszerte több mint negyvenmillió embert érintő kór elleni harcban.

A University of California kutatói egy elméletüket próbálták kísérletekkel alátámasztani, amikor véletlen felfedezést tettek. Az Alzheimer-kór kialakulásában fontos szerepet játszó, úgynevezett amiloid-béta fehérjét vizsgálták meg, amelyről ismert, hogy már az Alzheimer klinikai tüneteinek megjelenése előtt kimutatható a páciensek szervezetében. A kutatók úgy vélték, hogy ezek a fehérjemolekulák az idegsejtekben felgyűlve egyfajta gyulladásos reakciót váltanak ki. Ennek hatására romlik le az alzheimeres betegek szellemi állapota, ahogy az agyi funkcióik minősége romlik.

A marihuána lehet az Alzheimeres páciensek megmentője (Fotó: Tumblr)
A marihuána lehet az alzheimeres páciensek megmentője (Fotó: Tumblr)

A sejtés igazolására a kutatók kitenyésztett sejtkultúrán vizsgálták, hogyan viselkedik a fehérje kísérleti körülmények között. Ezután megvizsgálták, hogy az amiloid-béta jelenléte milyen problémákat okoz.

Meg is állapították a gyulladás tényét: összesen 12 olyan, úgynevezett markert figyeltek, amelyek a gyulladás kialakulására utalnak. Azt is észrevették, hogy aktiválódtak az úgynevezett kaszpáz-3 molekulák, amelyeknek a sejthalálban van fontos szerepük. Ez azt jelenti, hogy az érintett sejtek elindultak a megsemmisülés útján, amely fontos láncszeme az Alzheimer-kór szellemi leépülést okozó folyamatának.

Emellett azonban a kutatók megfigyelték, hogy még egy anyag, az úgynevezett arachidonsav mennyisége is emelkedni kezdett. Ez a vegyület jelzi a szervezetnek, hogy az agyban gyulladás alakult ki, ugyanakkor szintén fontos résztvevője a sejthalál folyamatának.

Az arachidonsav szerkezete nagyon hasonlít az úgynevezett endokannabinoidokéhoz, amelyek a szervezetben számos funkciót töltenek be. Attól függően, hogy milyen típusú kannabinoidról van szó, képesek a gyulladt sejtek felé áramlani, de egy másik fajtájuk képes a sejteket érő terhelést csökkenteni. Utóbbi hatás kifejezetten jellemző a tetrahidrokannabinolra is, amely THC néven is ismert, és amely a marihuána aktív hatóanyaga.

A kutatócsoport ezután letesztelte, hogy mi történik a sejtkultúrával, ha THC-val kezelik. Az eredmények meglepően hatékonynak bizonyultak: a THC-val kezelt sejtekben csökkent a gyulladás mértéke, azonban, amire a kutatók sem számítottak, csökkent a sejt amiloid-béta szintje is, vagyis a THC segített a sejteknek védekezni a sejthalál ellen.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi történhetett, azonban egy korábbi, 2008-as kutatásból kiderült, hogy a THC képes beavatkozni az amiloid-béta nevű fehérje termelésébe, és lehetővé teszi a szervezet sejtjei számára, hogy lebontsák ezt a vegyületet. Ennek hatására csökken az arachidonsav-termelés is, a sejt így pedig nagyobb eséllyel marad életben.

A kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre csak korai stádiumú eredményekről van szó, amelyeket tovább kell vizsgálni, olyan körülmények között is, amelyek az élő emberi szervezet működését modellezik. Azonban ha a módszer sikeresnek bizonyul, az jelentős lépés lehet a világszerte emberek tízmillióit érintő, egyelőre gyógyíthatatlan betegség elleni harcban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top