Egészség

Apja akarata ellenére fagyasztatta le testét a 14 éves lány

A rákbeteg lány azt szerette volna, ha halála után is marad esélye arra, hogy a jövőben meggyógyítsák betegségét. "Nem szeretnék a föld alá kerülni" – mondta a halála előtt.

A 14 éves brit lány, akinek nevét az ő érdekében nem hozták nyilvánosságra, néhány hónapja, röviddel halála előtt, precedens értékű pert nyert édesapja ellen. A férfi ugyanis az utolsó utáni pillanatig ellenezte haldokló lánya szándékát, hogy a halála után lefagyasztassa a testét. A lány csak egy kis reményt szeretett volna, de apja szerint “nincs rá semmilyen garancia, hogy a jövőben képesek leszünk meggyógyítani a rákot. Pláne arra, hogy fel tudjuk majd éleszteni azokat az embereket, akiknek testét folyékony nitrogénbe fagyasztottuk”.

 Az apa jogi eljárást indított elvált felesége ellen – aki egyébként a kislányt is nevelte –, mert ő támogatta lányuk utolsó kívánságát. Később kiderült, a fent elmondottakon kívül az apa amiatt ellenezte a lány testének lefagyasztását, mert félt attól, hogy ha lánya felébred is a jövőben, egyedül marad majd rokonok, barátok és szerettei nélkül, egy vadidegen országban, kiskorúként.

Kép forrása: Thinkstock
Kép forrása: Thinkstock

A bíróság egyébként az édesanya javára döntött, így a lány októberi halálát követően semmi akadálya nem volt annak, hogy a testét az Egyesült Államokba szállítsák, majd ott lefagyasszák. A 14 éves lány halála előtt egyébként levelet is írt az ügyét tárgyaló brit bíróságnak.

Ebben azt írta: “Sokan és sokszor kérdezték már tőlem, miért ragaszkodom ehhez az eljáráshoz. Nos, a válasz egyszerű. 14 éves vagyok, és nem akarok meghalni, de meg fogok. A fagyasztás az egyetlen esélyem, hogy egy szép napon, immár gyógyultan ott folytathassam az életem, ahol abbamaradt. Még ha ez a nap több száz év múlva jön is el, szeretném ezt az esélyt. Nem akarom, hogy a föld alá temessenek. Esélyt szeretnék az életre. Ez az utolsó kívánságom.”

Olvass még többet a halál utáni életről az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top