Egészség

Génmódosítással turbózzák fel a sejtjeiket a kínaiak

Egyedülálló módon szerkesztett, génmódosított sejtekkel kezelnek egy tüdőrákos beteget Kínában. A kísérletet további három követi majd, melyek eredménye akár a rák elleni harcot is forradalmasíthatja.

Speciálisa szerkesztett, génmódosított sejtekkel kísérleteznek tüdőrákos betegeken kínai orvosok, hogy megváltoztassák a beteg vérsejtjeit és fokozzák azok immunválaszát. Bár korábban is alkalmaztak génmódosított sejteket, a most használtakat a CRISPR-Cas9 módszerrel szerkesztették, ami egyedülálló a maga nemében. A kísérletet a világon elsőként Lu You ongológus és csapata végezte a Szecsuán Egyetemen. A CRISPR-Cas9 módszer lehetővé teszi a DNS célzott szerkesztését, azaz a nem kívánt részeket le lehet nyesni, vagy új szegmensekkel helyettesíteni.

A kísérletben úgy szerkesztették az agresszív tüdőrákban szenvedő betegeknek beadott génmódosított vérsejtek DNS-ét, hogy azok elősegítsék a sejt immunválaszát, amely nélkül a rák könnyebben terjed. A tudósok abban bíznak, hogy a módosított sejtek megtámadják, és legyőzik a rákot. Emellett vizsgálják azt is, hogy milyen mellékhatásai vannak a kezelésnek.

Hasonló kísérletet terveznek jövőre az Egyesült Államokban is jövő év elején a Pennsylvania Egyetemen is, ám addigra a kínaiak további három CRISPR-alapú kísérletbe vágnak bele. Carl June, az amerikai egyetem kutatója örül a versenynek, mert ez javítja a termék minőségét. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top