Egészség

Idén novemberben bajusz helyett a mozgás a menő

A Movember mozgalom minden novemberben meghirdeti szokásos kampányát, amellyel a férfiakat fenyegető egészségügyi veszélyekre kívánják felhívni a figyelmet.

A Movember eredetileg fogadásból indult: az ausztrál Travis Garone és Luke Slattery először csak poénból vállalták, hogy leborotválják a bajszukat, és egy hónapon át növesztik. Egy idő után már több barátjuk is bekapcsolódott a mókába, és ekkor határozták el, hogy valami pozitív célra szeretnék felhasználni, hogy sokan kérdezgetik tőlük, miért növesztenek bajszot.

A Movember Alapítvány 2004-ben indult útjára, a hozzájuk befolyó adományokkal pedig a Prostate Cancer Foundation of Australiát kezdték el támogatni. Mára az alapítvány a világ egyik legnagyobb civil szervezetévé nőtt, több mint 4,5 millió támogatójuk van már.

A bajusznövesztés mellett azonban gondolnak azokra is, akik ezt vagy nem tudják, vagy nem akarják megtenni, de mégis segíteni szeretnének a rák elleni küzdelemben. Számukra találták ki a Move for Movember nevű kezdeményezést, amelynek a lényege, hogy a csatlakozók tesznek egy vállalást: egy hónapon keresztül mindennap legalább 30 percen keresztül testmozgást végeznek.

A mozgalomban résztvevő fiúk a MoBrók, a lányok a Mo Sisták (Fotó: Tumblr)
A mozgalomban résztvevő fiúk a MoBrók, a lányok a Mo Sisták (Fotó: Tumblr)

A Movember weboldalán minden csatlakozó létrehozhat egy saját profiloldalt, ami a közösségi finanszírozó oldalakra (Kickstarter, IndieGogo) emlékeztet. Itt leírhatja, hogy miért vágott bele a kihívásba és megkérheti barátait, ismerőseit, de akár az üggyel szimpatizáló idegeneket is, hogy adományaikkal támogassák az alapítvány munkáját.

A hazai megmozdulásokról többek között a Movember Hungary Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top