Egészség

Ijesztő felhőként terjeng a szmog India felett – fotó

Egyre elképesztőbb helyzetet teremt Indiában a hetek óta gyűlő szmog, ami már a legújabb műholdfelvételeken is jól kivehető. Új-Delhiben nem látszik a Nap, eltűnt a Taj Mahal, és szmogban tartják a futballmeccseket is. Az iskolák zárva vannak, leálltak az építkezések és a dízel üzemű autók és a szénerőművek is.

Borzasztóan rossz a légszennyezettségi helyzet India fővárosában, Delhiben. A szmog olyan sűrű, hogy rémisztő felhő formájában a NASA műholdfelvételén is jól látszik. A szmog miatt bezárták az iskolákat, megtiltották a dízel üzemű autók közlekedését, és leálltak a szénerőművek is.

Fotó: NASA Worldview
Fotó: NASA Worldview

Az utcákat vízzel locsolják, hogy ezzel is csökkentsék valamelyest a porzást, de ez nem sokat segít. Hétfői mérések szerint a levegőben a szálló por koncentrációja 400 mikrogramm felett volt köbméterenként, közel hússzorosa a WHO által megengedett éves átlagértéknek.

 

When the sun looks like the moon #tajmahal #foggymorning

Srujan Bokka (@srujantg) által közzétett fénykép,

Kabir Bedi is Indiáért aggódik:

Észak-Indiában október vége óta nem mozdul a levegő, emiatt ragadtak a káros részecskék az alsóbb légrétegekben. A magas koncentrációhoz hozzájárul az is, hogy Indiában az energia nagy részét szénerőművek adják, rengeteg dízelautót használnak és a főváros közelében több szeméttelep is ég.

A szmoggal telített levegő rövidtávon is asztmás és krónikus légcsőhurutos megbetegedést okozhat, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. 

mashable

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top