Egészség

Zika-vírus: a férfiak termékenységét is csökkentheti

Tartós károsodást okozhat a hímivarszervekben a Zika-vírus. Egyelőre csak egereknél találtak ilyen hatást, de az eredmény aggasztó.

Egereken végzett kutatások során a Zika-vírus tartós károsodást okozott a hímivarszervekben: a fertőzött állatok heréi összezsugorodtak, csökkent a nemi hormonok termelése, és termékenységük is romlott – közölték amerikai kutatók. Egyelőre csak egereknél találtak ilyen hatást, de az eredmény aggasztó, így tanulmányozni kell, hogy emberek esetében is lehet-e ilyen hatása a kórokozónak.

Az Afrikából származó, de tavaly Dél-Amerikában elterjedt, szúnyogok terjesztette vírusról eddig az derült ki, hogy kóros kisfejűséget okozhat csecsemőknél, felnőtteknél pedig idegrendszeri szövődményei is lehetnek.

Korábban bizonyították már, hogy a vírus a spermában 6 hónapig is életképes maradhat, de egyelőre keveset lehet tudni arról, milyen hatással van a kórokozó a herékre. A fertőzött egerekben azt vették észre, hogy 3 hét után a herék eredeti méretük tizedére mentek össze, belső szerkezetük pedig szinte teljesen megsemmisült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top