Egészség

Civilizációnk rákfenéje lett a rövidlátás

Egyre több fiatalnak és fiatal felnőttnek rossz a szeme, szemüveg vagy kontaktlencse kell, hogy élesen lássanak távolra. Ennek oka, hogy napunk nagy részét monitorok, kijelzők bámulásával töltjük, és nem tornázik eleget a szemünk.

Magyarországon a felnőtt lakosság húsz százaléka visel szemüveget egészségügyi okokból, de Ázsia egyes országaiban már 80 százalék feletti ez az arány. A rövidlátás mondhatni civilizációs betegség, amit az egész napos monitorbámulás és közelre fókuszálás okoz. A szemnek is változatosságra van szüksége, a monotonitás, folyamatos közelre nézés ellustítja a szemmozgató izmokat, és egy idő után már nem tudja a szemlencsét a távoli dolgokra fókuszálni.

A Kossuth rádióban elhangzott, hogy az elmúlt harminc évben 60-70 százalékkal nőtt a rövidlátás előfordulása Magyarországon. Dr. Serfőző Csilla szemész szakorvos szerint már gyereknél is oda kell figyelni arra, hogy ne sokat bámulják közelről a képernyőket és legyenek sokat a szabadban. A kamaszok már akár napi négy-öt (10-12) órát is gép előtt töltenek, ami igencsak megviselheti a szemet. A munkahelyeken pedig szinte elkerülhetetlen a monitorok figyelése napi 8 órában, ami a szembetegségek és látásproblémák kialakulásán túl nyak- és hátfájdalomhoz is vezethet.

Az irodában, monitor előtt dolgozóknak hivatalosan járna 10 perc óránként, amit nem a számítógép előtt kell eltölteniük. Emellett ha orvosi vélemény szerint a dolgozónak szüksége van védőszemüvegre, a munkáltató köteles annak költségét megtéríteni.

hirado.hu

Olvass még a rövidlátásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top