Egészség

Koraszülötteken és bélbetegeken segítenek a díjazott magyar tudós nők

A koraszülött gyerekek agykárosodásának megelőzésén munkálkodik a L’Oréal-UNESCO ösztöndíj egyik díjazottja, míg a másik idei győztes kutatásai nyomán eredményesebb kezelést kaphatnak a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők.

Jelentősen javulhat mind az agyvérzés és az érelmeszesedés, mind pedig a gyógyíthatatlan bélbetegségek által érintett betegek életminősége, ha két magyar kutatónő erőfeszítései célba érnek. Munkájukért ma mindketten átvehették a Magyar Tudományos Akadémián a “L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” 4 000 0000 Ft összdíjazású elismerését, amely fiatal nőket ösztönöz kiemelkedő tudományos eredmények elérésre.

A rangos díjat idén Dr. Farkas Klaudia belgyógyásznak és Dr. Jeney Viktória vegyésznek ítélte az akadémikusokból álló zsűri. Az elismeréssel járó pénzösszeget szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Dr. Farkas Klaudia

Dr. Farkas Klaudia azt kutatja, hogy a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésénél használt gyógyszer miért veszti el a hatását egy idő után a betegek 40 százalékánál. Az eredmények alapján jobban lehet majd előre látni, kinél lesz hatékony ez a gyógymód, és kinél érdemes már a betegség megállapításakor másféle kezelést választani. Így biztonságosabbá és költséghatékonyabbá válhat a terápia, megadva a normális élet lehetőségét az olyan betegek számára, mint például a doktornő édesanyja. Dr. Farkas Klaudia a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje, egy fél éves kisfiú anyukája.

Dr. Jeney Viktória a vörösvérsejtekből kikerülő hemoglobin gyulladáskeltő hatását vizsgálja. A szív- és érrendszeri betegségeknél és a maláriás fertőzéseknél előfordul, hogy a vörösvérsejtek szétesnek, és a felszabaduló hemoglobin a szövetekbe kerülve gyulladást idéz elő. A fejletlen érrendszerrel születő koraszülött babák például fokozottan ki vannak téve ennek a kockázatnak, amely akár értelmi fogyatékosság kialakulásához is vezethet náluk. A gyulladási folyamat pontos feltérképezése hozzájárulhat újfajta gyógymódok felfedezéséhez. Dr. Jeney Viktória a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének tudományos főmunkatársa, két gyermek édesanyja.

Dr. Jeney Viktória

Manifesto – Kiáltvány a tudós nőkért

Az idei díjazottak példája is mutatja, hogy a társadalomnak milyen nagy szüksége van a kiváló nő tudósokra. Ehhez képest a tudomány világát még mindig a férfiak uralják: globális viszonylatban egy nőnek ma harmadannyi esélye van rá, hogy doktori címet szerezzen, mint egy férfinak, és a világ kutatóinak is csak 30%-a nő. Hazánkban lassan, de biztosan javulni látszik a helyzet, hiszen amíg 2010-ben doktori címet szerzők 46%-a volt nő, mostanra már éppen annyi nő vesz részt posztgraduális képzésben, mint férfi. Ugyanakkor vezető tudományos pozíciókban és a testületek élén még mindig csak elvétve találunk hölgyeket.

Annak érdekében, hogy gyorsítsa a nők felzárkóztatását a tudományban, az UNESCO és a L’Oréal megalapította a Manifestót, egy 6 pontból álló kiáltványt, amelynek célkitűzéseit bárki támogathatja aláírásával. Az aláírásgyűjtés online felületen keresztül zajlik a programban résztvevő 122 országban, eddig több mint 82.000 ember adta hozzá a nevét.

A Manifesto 6 pontja #FORWOMENINSCIENCE

1 / Ösztönözzük a fiatal nőket tudományos karrierjük kibontakoztatására!

2 / Döntsük le a korlátokat, amelyek akadályozzák a tudós nőket hosszú távú kutatói karrierjük építésében!

3 / Tegyük lehetővé, hogy nők is betölthessenek vezető tudományos pozíciókat!

4 / Ünnepeljük együtt a tudós nőket, akik hozzájárulnak a tudományos és társadalmi élet fejlődéséhez!

5 / Biztosítsuk a nemek közötti egyenlőséget a vezetők és résztvevők körében a tudományos testületekben és szimpóziumokon – így a konferenciákon, bizottsági és igazgatói üléseken is!

6 / Segítsük a fiatal tudósokat mentoring programmal és kapcsolati hálójuk fejlesztésével, hogy megtervezhessék és megvalósíthassák elképzelt karrierjüket!

A kezdeményezés célja, hogy megnyerje a tudósok közösségét, az intézményeket és a társadalmat az ügy iránt, amelyet a L’Oréal immár 18 éve elkötelezetten támogat. A kiáltvány első aláírói között volt Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója, Jean-Paul Agon, a L’Oréal elnök-vezérigazgatója és Elizabeth Blackburn Nobel-díjas biológus, az egyik korábbi díjazott is. A program támogatói abban bíznak, hogy a kiáltvány révén a tudomány területén is megvalósulhat a nemek közötti egyenlőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top