Egészség

Mi történik valójában, ha nem iszunk meg napi 8 pohár vizet?

Most eloszlatjuk a ködöt a napi 8 pohár víz mítosza elől!

Évekig mást sem hallottunk, mint hogy egy felnőtt ember egészséges vízfogyasztása napi 8 pohárnál kezdődik, és hogy nem létezik olyan, hogy túl sok vízbevitel. Annyira beleragadtunk ezekbe a tévhitekbe, hogy gyakran kényszerítjük magunkat a folyadékpótlásra – pedig igenis van az a pont, amikor erre már semmi szükség.

Mi történik valójában, ha nem iszunk meg napi 8 pohár vizet?

A megfelelő szintű hidratálás tényleg fontos, ám hogy kinél mit jelent az elegendő mennyiség, az emberről emberre változik. Egy kutatás szerint, amit az amerikai tudományos akadémia kutatóintézete végzett, ha a szervezetünknek nincs szüksége több vízre, jelez: ilyenkor kifejezetten rosszulesik a nyelés, a test túltöltődik vízzel, a nátriumszintünk pedig kritikusan alacsonnyá válik. Innen pedig már csak egy lépés a hiponatrémia, azaz a víztúladagolás, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

 De akkor mégis mennyi vizet igyunk? A szakértők szerint mindenekelőtt hallgassunk a testünkre, és állítsunk fel egy reális minimumot. Ez felnőtt férfiak esetében nagyjából 3,6, nőknél pedig 2,6 liter folyadékot (ebbe a vízen kívül a tea, a gyümölcslevek, sőt a kávé és az ételek is beleszámítanak!) jelent.

Forrás: RealSimple

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top