Egészség

Életmentő gyógyszer helyett az eutanáziát támogatják Kaliforniában

Egy 33 éves, négygyermekes anyuka még küzdene az életéért, de a biztosítója inkább a méltóságteljes halálát támogatná.

Stephanie Packer mindössze 29 éves volt, mikor az orvosok szklerodermával diagnosztizálták. Egy ritka és végzetes autoimmun rendellenességgel, aminek következtében Stephanie tüdejét szép lassan hegszövet borítja be, míg végül nem tud majd lélegezni. Az amerikai anyuka orvosai három évet jósoltak neki a diagnózis után.

Ennek már négy éve. Stephanie a New York Postnak elmondta, vasakarattal küzd a betegség ellen azért, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse együtt négy gyermekével. Még arra is vállalkozott volna, hogy egy erősebb, a kemoterápia során használatos gyógyszerre váltson, ami orvosai szerint meghosszabbíthatta volna az életét.

Életmentő gyógyszer helyett az eutanáziát támogatják Kaliforniában

Az életmentő és igencsak drága gyógyszert Stephanie biztosítója nem támogatja. Támogatja viszont azt a szert, ami az anyuka idő előtti halálát segítené elő. Stephanie a New York Postnak elárulta, azóta van ez így, mióta Kalifornia is csatlakozott ahhoz az öt amerikai államhoz, ahol az állampolgároknak lehetőségük van élni a “méltóságteljes halál” törvényével. Ennek értelmében azok a betegek, akiket két orvos – egymástól függetlenül – gyógyíthatatlannak minősít, orvosi segítséggel (vagyis egy erre a célra felírt szerrel) öngyilkosságot követhetnek el, hogy megrövidítsék szenvedésüket.

Stephanie azt mondja, mióta a törvény életbe lépett, az orvosok és a biztosítók is ezt a fajta méltóságteljes és fájdalommentes halált részesítik előnyben, a hónapokig tartó és az esetek nagy részében meddő küzdelemmel szemben. Stephanie azért állt a nyilvánosság elé történetével, hogy felhívja a figyelmet az olyan betegekre, mint ő: azokra, akik minden tőlük telhetőt megtennének azért, hogy nyerjenek még egy kis időt.

Nem csak Amerikát érinti a probléma

Ahogy arról néhány napja írtunk, Magyarországon háromszor annyi amputációt végeznek, mint az unió többi országában. Mint kiderült, a szomorú statisztikai adatok hátterében az áll, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár sokszor jóval többet fizet egy amputációért, mint a végtag megmentését célzó beavatkozásért. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Olvass még többet az eutanáziáról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top