Egészség

Megdöbbentő adat a nők alkoholfogyasztásáról

A társadalmi szerepek megváltozása is hozzájárult ahhoz, hogy a nők alkoholfogyasztásban beérjék a férfiakat. Erre világít rá egy ausztrál tanulmány.

A társadalmi szerepek megváltozásával az alkohol az elmúlt száz évben a nők számára egyre inkább elérhetővé vált, ami miatt mára szinte teljesen megegyezik a két nem által elfogyasztott mennyiség. Szép dolog az egyenjogúság, ám a nők szervezetét jobban károsítja az alkohol.

Az ausztrál New South Wales University kutatói górcső alá vették négymillió ember egészségügyi adatait az elmúlt száz évből (1891 és 2001), Ausztráliából, Észak-Amerikából és Európából. A XIX. és a XX. század fordulóján a férfiak 2,2-szer gyakrabban ittak, mint a nők, és háromszor annyi férfinek volt alkoholproblémája, mint nőnek. Alkohol miatti egészségügyi gondokkal pedig 3,6-szor több férfi küzdött, mint nő.

Az elmúlt száz évben ez a különbség lassan elmúlt, a XX. és XXI. század fordulóján a nők már csaknem annyit ittak, mint a férfiak. Az italozás gyakorisága 1,1-szeres, a problematikus alkoholfogyasztás mutatója 1,2-szeres, és az alkohol miatti megbetegedések száma 1,3-szoros.

Egy tavaly publikált kutatás szerint 2002–2012 között a nők tényleg beérték a férfiakat az alkoholfogyasztás terén. 

BBC

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top