Egészség

5 fontos téli vitamin – Így raktározz tavaszig!

A hideg évszakban kevesebb időt töltünk a szabadban, és jóval kisebb a választék idénygyümölcsökből is. Ezért nagyon fontos, hogy tudatos táplálkozással igyekezz feltölteni vitaminraktáraidat. Öt vitamin, melyekre télen különösen nagy szükséged lehet.

1. D-vitamin

Ha egyáltalán beszélhetünk tipikusan téli vitaminokról, akkor a felsorolást mindenképpen vele kell kezdenünk. Tavasszal-nyáron napi 10-20 perc fedetlen fővel és karral történő kint tartózkodás fedezi egy egészséges ember D-vitamin-szükségletét. Az őszi és téli napfényhiányos időszakban azonban nem jutunk hozzá kellő mértékben. Egy hazai kimutatás szerint így tél végére a teljes lakosság mintegy 95%-a D-vitamin-hiányban szenved, mivel annak szintje az optimális érték mintegy felére csökken szervezetünkben. A megfelelő D-vitamin-szint fenntartása azért nagyon fontos, mert ez a zsírban oldódó, hormonhatású vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a csontképzésben. A különféle vitaminkészítmények mellett heringfilé, lazac, gomba, tojás, zöld leveles zöldségek és nyers mandula fogyasztásával gondoskodhatsz megfelelő ellátottságodról.

5 fontos téli vitamin – Így raktározz tavaszig!

2. C-vitamin
A ködös, szürke, nedves, nyúlós, ám még nem igazán hideg időjárás kedvez a vírusoknak, így a felső légúti megbetegedések valóságos melegágya. A meghűléses megbetegedések időszakában nem árt felvértezni magunkat egy kis extra C-vitaminnal. Napi 1-2 kivi vagy narancs fedezi szükségleteinket.

3. B1-vitamin
Az emberek többsége inkább a meleget kedveli, mint a hideget. Ezért gyakran begubózva, melankolius hangulatban élik meg a téli hónapokat, és nehezen emésztik meg, hogy gyakran szinte még koromsötét van, amikor reggel felkelnek. A B1-vitamin az idegrendszerre gyakorolt kedvező hatása révén segít a levertség, a stressz, a téli depresszió leküzdésében. Ha te is nyári típus vagy, fogyassz olajos magvakat, müzlit, csirke- vagy sertéshúst, hogy kellő B1-vitaminhoz juss a hideg évszakban.

4. B6-vitamin
Ha a nagy karácsonyi habzsolás után még a jó idő beállta előtt szeretnél formába lendülni és már a téli időszakban diétába fogsz, ügyelj a megfelelő B6-vitamin pótlásra, mert ez a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer optimális működéséért felelős vitamin már rövid idő után kiürül a szervezetből.  Máj, tejtermékek, száraz hüvelyesek, élesztő, tojássárgája, kukorica fogyasztásával pótolható.

5. A-vitamin
A napsütéses órák számának csökkenése nemcsak idegrendszerünket, de látásunkat is megviselheti. Kevesebbet mozdulunk ki, szabadidőnk nagy részét otthon töltjük: többet tévézünk, számítógépezünk vagy olvasunk, és jóval gyakrabban autózunk szürkületben vagy éppen sötét éjszaka. Vértezd fel szemed egy kis A-vitaminnal, hogy könnyebben vegye az akadályokat! Sok tojás, spenót, sárgarépa fogyasztásával töltheted fel raktáraidat.

5 fontos téli vitamin – Így raktározz tavaszig!

 

Olvass tovább vitamin témában!

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top