nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Inkább itthon járnak orvoshoz a külföldön dolgozó magyarok

Inkább itthon járnak orvoshoz a külföldön dolgozó magyarok

A hazai egészségügyi ellátást veszi igénybe a külföldön dolgozó magyarok zöme, noha ezt a jogszabályok kifejezetten tiltják, ám az ellenőrzések ritkák, és van kiskapu.
NLCafé
f Ajánlom

Ha valaki külföldön munkát vállal, általában abban az országban fizet egészségbiztosítást is, így az ellátást is ott kell igénybe vennie. Ha a külföldön élő és dolgozó magyarok a jogszabályoknak megfelelően járnak el, akkor Magyarországon csak sürgősségi ellátásra lennének jogosultak, mint bármelyik másik külföldi állam polgárai.

A Magyar Idők szerint viszont az ötszáz-hatszázezer tartósan külföldön élő és munkát vállaló honfitársunk fele nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a jogszabály 2009-es hatályba lépése óta összesen 262 ezren jelentették be az adóhatóságnak, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást. Pedig akár bírságot is kaphat az, aki elmulasztja a kijelentkezést, amire a munkába állás után 15 napja van.

Kiskapu

Aki annak ellenére veszi igénybe a magyarországi orvosi kezelést, hogy nincs érvényes hazai egészségbiztosítása, azzal kifizettetik annak költségét, hacsak nincs állandó magyarországi lakcíme. Márpedig nagyon sok külföldön élő magyar ezt a kiskaput hagyja nyitva, és bejelentkezik egy rokonhoz vagy baráthoz. Így ha kell, továbbra is hazajár orvosi ellátásért.

Megosztás Facebookon