Egészség

Inkább itthon járnak orvoshoz a külföldön dolgozó magyarok

A hazai egészségügyi ellátást veszi igénybe a külföldön dolgozó magyarok zöme, noha ezt a jogszabályok kifejezetten tiltják, ám az ellenőrzések ritkák, és van kiskapu.

Ha valaki külföldön munkát vállal, általában abban az országban fizet egészségbiztosítást is, így az ellátást is ott kell igénybe vennie. Ha a külföldön élő és dolgozó magyarok a jogszabályoknak megfelelően járnak el, akkor Magyarországon csak sürgősségi ellátásra lennének jogosultak, mint bármelyik másik külföldi állam polgárai.

A Magyar Idők szerint viszont az ötszáz-hatszázezer tartósan külföldön élő és munkát vállaló honfitársunk fele nem jelentkezett ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint a jogszabály 2009-es hatályba lépése óta összesen 262 ezren jelentették be az adóhatóságnak, hogy külföldön fizetnek egészségbiztosítást. Pedig akár bírságot is kaphat az, aki elmulasztja a kijelentkezést, amire a munkába állás után 15 napja van.

Kiskapu

Aki annak ellenére veszi igénybe a magyarországi orvosi kezelést, hogy nincs érvényes hazai egészségbiztosítása, azzal kifizettetik annak költségét, hacsak nincs állandó magyarországi lakcíme. Márpedig nagyon sok külföldön élő magyar ezt a kiskaput hagyja nyitva, és bejelentkezik egy rokonhoz vagy baráthoz. Így ha kell, továbbra is hazajár orvosi ellátásért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top