Egészség

6 dolog, amit tudnod kell, ha egy hozzátartozód alkoholista

Amikor valaki hozzád közel álló ember alkoholista, akkor szinte lehetetlen egészséges kapcsolatot fenntartani vele. Egy ponton csapdában érezheted magad, mert segíteni akarsz neki, de önmagadat közben nem akarod tönkretenni mellette.

Lehet ez az ember valamelyik szülőd, szerelmed vagy barátod, aki az alkoholizmussal küzd, a te szempontból a leglényegesebb kérdés az, hogy rád hogyan hat az ő függősége. Az alkoholista környezete kénytelen reagálni valahogy a problémára, legfőképpen a hozzá legközelebb állók azok, akik nyilván a leginkább próbálnak neki segíteni, hogy valahogy kikeveredjen az alkohol rabságából. A segíteni akarás közben azonban tudnod kell pár dolgot az alkoholistával való együttműködésről, akár képes kigyógyulni a függőségből, akár nem.

1. Nem a te hibád

Az alkoholisták gyerekei sokszor abban a hitben nőnek fel, hogy a szüleik függősége az ő hibájuk. Bűntudatot éreznek, mert biztos ők nem viselkedtek elég szeretetreméltóan, kevesek voltak ahhoz, hogy a szülő lemondjon a kedvükért az alkoholról. Pedig ez természetesen nincs így, felnőttként ezt a hiedelmet tudatosan felül kell vizsgálnod, mert minden ember csak és kizárólag a saját döntéseiért a felelős. Az alkoholista szülő a gyerektől függetlenül döntött úgy, hogy az életét alkoholba fojtja.

 2. Nem vagy egyedül

Amikor valakinek a függőségével próbálsz dűlőre jutni, sokszor érezheted magad magányosnak. Úgy tűnhet, mintha te lennél egyedül a világon, aki az alkoholistát még szereti. Ne hagyd, hogy ez az érzés eluralkodjon rajtad és visszatartson attól, hogy megmentsd saját magadat. Ha ki akarsz tartani az alkoholista mellett, akkor a saját érdekedben keresd olyan emberek társaságát, akik hasonló helyzetben vannak, mint te. Mivel nagyjából 900 000 alkoholista él Magyarországon, akiknek van családja, barátai, gyerekei, így egyáltalán nem vagy egyedül a problémáddal.

3. Nem biztos, hogy meg tudsz bocsátani az alkoholistának

A függőségek gyakran lopásra, hazudozásra, manipulálásra kényszerítik a függőt, ami egyenként is nehéz terhet jelentenek egy hozzátartozó számára, hát még így, egy csokorban. Amikor a gyereked, szülőd vagy párod eltitkolja előled az élete egy részét, becsap és átver, akkor teljes joggal leszel rá dühös. A megbocsátás nem könnyű, még akkor sem, ha az alkoholista megszabadul a függőségétől és józan marad, benned maradhatnak a múlt sérelmei. A csalódottság sokáig elkísérheti a kapcsolatotokat, nem lesz egyszerű újra felépíteni a bizalmat közöttetek. Muszáj teljesen őszintén és nyíltan kommunikálnod vele, ne nyeld vissza a mérgedet, hogy mindketten meg tudjatok gyógyulni.

6 dolog, amit tudnod kell, ha egy hozzátartozód alkoholista

4. El kell tőle távolodnod

Az alkoholistától és magától a szituációtól kell eltávolítani magad, hogy külső szemlélőként lásd, hogyan hat az életedre az alkoholistával való együttlét. Ahelyett, hogy egyfolytában azon agyalnál, hogyan tudnád megoldani a függősége miatt felmerülő problémákat, lépj hátra egyet, és inkább próbáld objektíven támogatni a gyógyulásban. Ne vedd át a saját válladra a gondjait és ne akard helyette letenni a poharat, iránytani az életét. Nehéz feladat, hogy abbahagyd az állandó problémamegoldást, hiszen már hozzászoktál valószínűleg, hogy a maga mögött hagyott káoszt mindig elrendezed.

Ha nem képes arra, hogy saját magát ne rombolja tovább, akkor nem nagyon tudsz érte tenni semmit. Az biztos, hogy azzal, hogy folyton felsöpörsz utána, nem segítesz neki abban, hogy abbahagyja az ivást. Állítsd fel a határaidat és tartsd is meg őket, tisztázd, hogy mi számodra az elfogadható és elfogadhatatlan viselkedés. Akkor is ragaszkodj a saját határaidhoz, ha épp nem józan, ezzel tudod hozzásegíteni, hogy akarja gyógyulást.

5. Meg kell tanulnod együtt élni a megbélyegzéssel

Az alkoholizmus megbélyegzéssel jár, úgyhogy ha valamelyik közeli családtagod függő, akkor a környezeted rád is kiterjesztheti ezt a stigmát. Meg kell tanulnod, hogyan tudsz ezzel együtt élni. Az emberek általában nem értik, hogy egy alkoholista hozzátartozóinak mit kell átélniük, és hogy milyen logika szerint működnek. De ettől még neked nem kell magadba zárnod a fájdalmadat, ahogy magyarázkodnod sem szükséges, senkinek semmi köze hozzá, hogy milyen az életed, hacsak te nem akarod beavatni a magánügyeidbe.

6. Adj időt magadnak

Az alkoholisták hozzátartozói hajlamosak megfeledkezni a saját szükségleteikről és érzéseikről, mert minden figyelmüket leköti a függő személy. Úgy érezheted, reménytelen helyzetben vagy, főleg amikor az alkoholistának épp rossz időszaka van. Pedig mindig van remény, tudatosítsd magadban, hogy szabadon dönthetsz a saját életedről és hagyd, hogy a megérzéseid vezessenek.

El kell fogadnod ebben a helyzetben, hogy nem tudsz mindent irányítani. Egy másik ember függőségét például semmiképp sem tudod kontrollálni, és segíteni sem tudsz neki, ha ő nem kér a segítségből. A legfontosabb pedig az, hogy a saját testi-lelki egészséged érdekében sose rendeld alá a saját életedet az alkoholista függőségének, mert azzal mindketten csak veszítetek.

Olvass többet az alkoholizmusról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top