nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Tudod, mitől 100 százalékos a gyümölcslé?

Tudod, mitől 100 százalékos a gyümölcslé?

Sokan nem tudják, hogy a 100 százalékos gyümölcslé a legtöbb esetben szárított gyümölcshúsból és hozzáadott vízből készül.
NLCafé
f Ajánlom

Nem a frissen facsart gyümölcs leve van a százszázalékos gyümölcslé feliratú dobozban, hanem szárított gyümölcspép és annyi víz, amennyit a gyártás során korábban kivontak belőle, magyarázta Pleva György, a Nébih szakértője a Kossuth rádió műsorában.

A jogszabályok minden esetben megkövetelik a gyártási technológia feltüntetését a csomagoláson, ezekből sok minden kiderül, de az összetevőket is érdemes átböngészni. A gyümölcsök igazi ízét a frissen facsart gyümölcslevek adják vissza, ezek a legdrágább gyümölcslevek a piacon. Létezik még a százszázalékos gyümölcstartalommal és nem sűrítményből készült  kategória is, amit minőségben és ízben a sűrítményből készült százszázalékos gyümölcslé követ.

Ezekben a termékekben nem használhatnak a gyártók tartósítószert, helyette az UHT tejhez hasonló pasztőrözési eljárásnak, vagyis egy gyors, nagyon magas hőkezelésnek vetik alá, amit a Nébih kiemelten ellenőriz. Viszont a pasztörizálás sok értékes összetevőt is megsemmisít, amiket visszapótolnak a gyümölcsből korábban kivett aromákkal és rostokkal.

Megosztás Facebookon