Egészség

Ezeket tudnod kell, ha a családodban előfordult béldaganat

Ha a szüleimnek, nagyszüleimnek volt vastagbél- vagy végbélrákjuk, örökölhetem-e? Az életmódommal megelőzhetem, vagy éppen okozhatom magamnak a betegséget? Fontos kérdések.
  • Örökölhetem-e a vastagbél- vagy a végbélrákot?

A vastagbéldaganatok 1 százalékában játszik szerepet egy családilag öröklődő betegség, amelynek neve familiáris adenomatosus polyposis (FAP). Jellemzője, hogy a vastagbélben és a végbélben (illetve később a vékonybélben is) már fiatalkorban polipok százai jelentkeznek – akár egyszerre több száz elváltozás is lehet a bélrendszerben, amelyek hajlamosak a rosszindulatú elfajulásra.

  • Én tehetek róla, hogy beteg lettem?

Az egészségtelen táplálkozás és az ebből is eredő elhízás növeli a kockázatot, míg a fizikai aktivitás csökkenti. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki vastagbélrákos lesz, akinek túlsúlya van, vagy aki keveset mozog, viszont az ilyen emberek között gyakoribb a betegség megjelenése. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a fizikai aktivitás gyorsítja a bélműködést is, ezáltal a salakanyagok hamarabb távoznak, kevesebb ideig tudják károsítani a tápcsatornát. Ezzel szemben, akik bármilyen okból kifolyólag inaktívak, vagy ülő életmódot folytatnak, azoknál a lehetségesnél lassabb ez a folyamat, és a rákkeltő anyagok több időt töltenek a bélrendszerben.

Kimutatták, hogy a zöldséget és más rostos élelmiszereket rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztóknál kisebb a betegség valószínűsége, míg az inkább a vörös húsokat, zsíros ételeket, grillezett húsokat fogyasztóknál nagyobb (ez állhat összefüggésben azzal is, hogy a rostos ételek nemcsak kevesebb rákkeltő anyagot tartalmaznak, hanem gyorsabban át is haladnak a bélrendszeren).

Itt egy oktatóvideó az emésztőrendszer működéséről magyarul:

  • Ha dohányzom, növelem a bélrák kockázatát?

A dohányzás és a vastagbélrák között nem tisztázott olyan egyértelmű ok-okozati összefüggés, mint a dohányzás és a tüdőrák vagy a cigarettázás és a fej-nyaki daganatok között. Ugyanakkor a füstöléssel a szervezetbe hosszú éveken át adagolt méreganyagok mégiscsak növelhetik a kockázatot, ahogyan a rendszeres alkoholfogyasztás is valószínűleg növeli a rizikót.

 

A rakgyogyitas.hu oldalon még többet olvashatsz a témáról, a cikkünk is ez alapján készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top