nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Meghalhatsz a cicaölelgetéstől – mondja a tudomány

Meghalhatsz a cicaölelgetéstől – mondja a tudomány

Lehet, hogy te imádsz kiscicákat ölelgetni, de ennek a szokásodnak súlyos egészségügyi következményei is lehetnek – legalábbis egy friss kutatás szerint.
NLCafé
f Ajánlom

Amerikai kutatók egy csoportja nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy a macskák által terjesztett Cat Scratch Disease (rövidítve CSD, magyarul macskakarmolási betegség) nagyobb veszéllyel fenyeget, mint gondoltuk volna. Ez a – hagyományosan fertőzött macskák karmolásával vagy harapásával terjedő – betegség a macskák nagy százalékát érinti, az emberekre nézve pedig az egyszerű lázon vagy gyulladáson túl akár halálos is lehet.

A kutatások szerint házimacskák 40%-a hordozza ezt a betegséget, igaz ebből nem minden állat esetében alakul ki fertőzés. A tüneteket az emberen többnyire nehéz észrevenni, néha erős lázzal jár, de hosszú ideig lappanghat is – ilyenkor olyan nagy mértékű májkárosodáshoz vezethet, hogy akár májátültetés is szükségessé válhat.

Meghalhatsz a cicaölelgetéstől - mondja a tudomány
Aranyos vagy halálos?

Az orvosok felhívták rá a figyelmet, hogy a macskák ölelgetése után mindenképpen mossunk kezet, és kerüljük a macskák puszilgatását is. 

TheTelegraph

Megosztás Facebookon