Egészség

Először hajtottak végre gyerekeutanáziát Belgiumban

Első ízben részesítettek a kegyes halálban egy kiskorút Belgiumban, a világ egyetlen olyan országában, ahol korhatár nélkül engedélyezik ítélőképességük birtokában lévő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak számára az eutanáziát.

A vonatkozó törvény 2014-ben történt módosítása óta első ízben részesítettek kegyes halálban egy kiskorút a saját kérésére Belgiumban. Az eutanáziát felügyelő szövetségi bizottság elnöke, Wim Distelmans megerősítette, hogy ez az eset kivételes marad, és kizárólag reménytelen esetekben jöhet számításba.

“Szerencsére csak nagyon kevés gyermeknél merül fel ennek az eshetősége, de ez nem jelenti azt, hogy meg kellene tagadnunk tőlük a kegyes halált” – mondta a professzor. A kiskorú páciens életkorát nem közölték, csupán annyit, hogy a betegsége végső stádiumban volt.

Először hajtottak végre gyerekeutanáziát Belgiumban

A belga törvény nem szab meg korhatárt, szemben Hollandiával, ahol csak a 12 évesnél idősebbek kérhetik a kegyes halált. Előírása szerint a kiskorú csak “kilátástalan egészségi állapot és rövid távon várható halál”, illetve “csillapíthatatlan, állandó és elviselhetetlen fizikai fájdalom” esetén kérheti az eutanáziát. Kérését egy orvoscsoport, illetve független pszichiáter és pszichológus vizsgálja felül, és a szülei beleegyezésére is szükség van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top