nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Kislányokat érintő ritka betegsége miatt nem beszél az 5 éves Kamilla

Kislányokat érintő ritka betegsége miatt nem beszél az 5 éves Kamilla

Csak a kislányokat érintő rendkívül ritka betegség miatt soha nem hallhatják az 5 éves Kamilla hangját szülei. A betegség miatt a gyermek fogni sem tud a kezével.
NLCafé
f Ajánlom

Kamilla másfél éves volt, amikor feltűnt, hogy valami probléma lehet a fejlődésével. Hamarosan kiderült, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A Rett-szindróma miatt állapota bármikor romolhat. A kizárólag lányokat érintő genetikai betegség okán idővel sokan járni sem képesek.

Az ötéves, gyönyörű szép kislány, Kamilla ritka betegsége ellenére vidám, sokat mosolyog, szereti az állatokat, és imád a szabadban játszani. Állapota fenntartásáért szülei rendkívül sokat tesznek. Az orvosok szerint, amit a kislány tízéves koráig megtanul, nagy valószínűséggel meg is tartja a jövőben, utána viszont már sokkal nehezebb lesz. Ezért folyamatosan kezelésekre járnak, Kamilla lovagol, kutyás és vízi terápiákon vesz részt, melyek csöppet sem olcsók, igencsak megterhelik a családi kasszát. Pest megyéből Kecskemétre járnak egy speciális óvodába, ahol Kamilla nagyon jól érzi magát. Szüleit mégis az aggasztja a leginkább, hogy gyakran látják, a gyermek tele van gondolatokkal, érzésekkel, de nem tudja azokat kimutatni, olyan mintha a saját testébe lenne zárva.

Kamilla ugyanakkor kipróbálhatott egy meglehetősen drága eszközt, ami megnyitotta előtte a világot. A szemegeret számítógéphez kell csatlakoztatni, a program figyeli a szem mozgását, így segítségével szavak és mozdulatok nélkül is ki tudja fejezni magát. A hozzá tartozó játékokat is imádta a Rett-szindrómás kislány. Az egymillió forintba kerülő program megvásárlásához a családnak egyelőre csak négyszázezer forintja gyűlt össze – írja a Borsonline.

A fotó illusztráció!
A fotó illusztráció!
Megosztás Facebookon