Egészség

Méhnyakrák: évente 1200 olyan nőt kezelnek, akik kihagyták a szűrést

Sokkoló adatot közölt a Magyar Rákellenes Liga elnöke, aki szerint a méhnyakrákszűrésre annak is el kell menni, akit beoltottak.

Évente 1200 olyan  nőt látnak el az egészségügyben méhnyakrákkal összefüggésben, akik soha nem voltak szűrésen.

Bittner Nóra az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában arról beszélt, hogy még kérhető a méhnyakrák kialakulásához vezető elváltozásokat okozó HPV (humán papilloma vírus) elleni ingyenes oltás az iskolákban, hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem ment fel a szűrővizsgálatok alól.

A 65-70 éves korosztályban is jelentkezik a megbetegedés, amely egy bizonyos stádiumig műthető, onnantól egy operáció csak időmeghosszabbítást jelent.

Bittner Nóra fontosnak tartja, hogy a szexuális életük előtt állók aktív védelmet kapjanak az oltással, amelyre az iskolákban kell jelentkezni.

Az iskolai kampányoltás keretében szeptember 13-ig kérhető az ingyenes védőoltás. A szülőnek eddig az időpontig kell a kitöltött, aláírt igénylőlapot visszaküldenie az iskolai védőnőknek.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top