Egészség

Aranyér és sport – mikor tanácsos elkerülni az edzőtermet?

Tisztázzuk az elején: az aranyér és a sport remekül megférnek egymás mellett, sőt rendszeres mozgással karbantarthatjuk a betegségünket. Ám a mértékletesség itt is nagyon fontos, mint minden másban is.

Az aranyér a civilizációnk betegsége. A genetika mellett a mozgásszegény életmódunk, a rost- és folyadékszegény táplálkozásunk, a túlsúlyunk is hozzájárulhat az aranyeresség kialakulásához. Ilyenkor a béltartalom túl keménnyé válik, így székeléskor hatalmas nyomás nehezedik a végbéltájéki vénákra, amelyek egy idő után kitágulhatnak.

A legjobb tehát megelőzni. Ehhez egészséges étkezés, rendszeres mozgás az első lépés. Ha a testünk jó kondícióban tartjuk, sokat segíthetünk a szervezetünknek.

Megelőzéshez vezessük be a napi mozgást az életünkbe. Sétáljunk, kerékpározzunk, ússzunk, végezzünk kardiógyakorlatokat. Ezek javítják a keringést, így az emésztésünket is, és a székletürítés rendszeressé válik.

A lazuló kötőszövetünket is megerősíthetjük, napi pár perc ráfordítással. Gátizomtornával ugyanis erősödik a végbél záróizma, ami a kötőszövet állapotát is javítja.

Mikor kerüljük el az edzőtermet?

Én inkább úgy fogalmaznék, mit használjunk és mit ne az edzőteremben?

Aranyér és sport - mikor tanácsos elkerülni az edzőtermet?

Amikor aranyerünk van, kerüljük a futópadot, de az is jó, ha futás helyett csak sétálunk. Ha jólesik, használhatjuk az elliptikus trénert.

Súlyokat viszont ne emeljünk, és a hasprést is felejtsük el. Tilos minden olyan mozgásforma, ami erősíti a hasűri nyomást, mert a panaszainkat nagymértékben megnövelhetik.

Gondoljunk csak bele, hogy mondjuk futás közben a felső testünk súlyának nyomása, éppen a végbélre nehezedik, de ugyanígy egy intenzív hasprés is éppen a problémás területre gyakorol iszonyatos nyomást. Ez az aranyér bevérzéséhez és kellemetlen fájdalomhoz is vezethet, és természetesen súlyosbíthatja a betegséget is, nemcsak a tüneteket.

A javaslat tehát az, hogy mozogjunk, csak jól válasszuk meg a mozgásformát. Futás helyett sétáljunk, biciklizés helyett ellipszis trénerezzünk, a “gyúrást” pedig felejtsük el. Helyette “gyúrjunk” a gátizmunkra, és a feszes fiatalos medenceizmokra. A jó hír az, hogy ha nem lesz is kockás a hasunk, de a szexuális életünk cserébe nagymértékben javulhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top