Egészség

Ennek örülni fogsz, ha gluténérzékeny vagy

Új jelölésekkel találkozhatunk az élelmiszerek csomagolásán, ami a gluténérzékenyeknek segít majd megkönnyíteni a tájékozódást.

Módosult a gluténmentes és az alacsony gluténtartalmú élelmiszerek szabályozása. A gyártók könnyítést, a fogyasztók bővebb tájékoztatást és nagyobb biztonságot kapnak. Új fogalmakat is bevezettek, így az élelmiszercímkén eddig nem látott feliratok tűnhetnek fel, segítve a vásárlását.

A “gluténmentes” kijelentés ezentúl csak abban az esetben használható, ha az étel legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

Ennek örülni fogsz, ha gluténérzékeny vagy

A “nagyon alacsony gluténtartalmú” szöveg akkor kerülhet fel a csomagolásra, ha az élelmiszer legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz, vagy esetleg valami gabonából (búzából, rozsból, árpából, zabból) áll, vagy olyan összetevő van benne, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék.

Új elem, hogy az élelmiszer tájékoztatóban feltüntethetők a “gluténérzékenyek is fogyaszthatják” vagy “coeliakiában szenvedők is fogyaszthatják” kijelentések, segítve ezzel a megfelelő termék kiválasztását.

Feltűnhetnek a “kifejezetten gluténérzékenyek számára készült” vagy “kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült” szövegek is, amit akkor alkalmazhat a gyártó, ha kifejezetten úgy gyártotta az élelmiszert, hogy valamilyen módon csökkentette annak gluténtartalmát.

A zabbal kifejezetten szigorú az új szabályozás, ugyanis a zab gyakran szennyeződik más gabonákkal, így a gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.

Forrás: NFH

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top