Egészség

Havonta 3-4 milliárddal nő a magyar kórházak tartozása

Kevesebb a felesleges beavatkozások száma, de a kórházak tartozása így is rohamosan nő.

Nem várnak javulást a szakértők a kórházi adósságok rendezését illetően, ami az év végére elérheti a 70 milliárd forintot.

A Népszava cikke szerint vannak olyan kórházak és szakrendelők, ahol csökkentették azoknak az ellátásoknak az arányát, amelyeket száz százalékban megtérít az egészségbiztosító. Jó esetben ez azt jelenti, hogy nem végeznek el olyan felesleges beavatkozásokat, nem kérnek olyan nem feltétlenül szükséges laborvizsgálatokat, vagy röntgen- és CT-felvételeket, amilyeneket eddig nyugodt szívvel elvégeztek. 

via GIPHY

Mindeközben a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai azt mutatják, hogy a kórházak tartozása ütemesen kúszik felfelé, havonta 3-4 milliárddal emelkedik az összege. 

A klinikákat is működtető nagy egyetemek közül egyedül a debreceni tartozásai csökkentek, Szegeden csak minimálisan, Pécsen és a Semmelweis Egyetemen azonban százmilliókkal nőtt a tartozás májusról júniusra. Az Országos Onkológiai Intézet adósságai közelítenek az egymilliárdhoz, a bűvös határt azonban mások már régen átlépték.

Fölötte van az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a váci Jávorszky Ödön Kórház, a tatabányai Szent Borbála Kórház – írja a Népszava.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top