Egészség

Három halálos kórral is leszámol egy új szer

Egy füst alatt vége lehet az álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis nevű halálos betegségek uralmának, mert egy gyógyszer segíthet mindhárom betegségen.

Hárommillió vegyület közül választották ki azt az új szert, ami három halálos betegség – az afrikai álomkór, a Chagas-kór és a leishmaniasis – ellen egyaránt hatásos lehet. A Yorki Egyetemen zajló egérkísérletek mindenesetre biztatóak.

Három halálos kórral is leszámol egy új szer

A három kórt hasonló parazita okozza, és mintegy húszmillió embert fertőznek meg évente, közülük ötvenezren halnak bele a betegségekbe. A létező orvosságok drágák, gyakran intravénásan kell beadni őket, ami a szegényebb régiókban nehézkes.

A kutatók bizakodnak, bár vannak olyanok, akik szerint három önálló gyógyszer kifejlesztése lesz majd a végeredmény.

Az afrikai álomkórt (African trypanosomiasis) a Trypanosoma brucei nevű parazita idézi elő, mely a cecelégy csípésével terjed és elsősorban Fekete-Afrika lakosait sújtja.

A Chagas-kór (America trypanosomiasis), melyet a Trypansosoma cruzi okoz, a szívkamrák és egyes emésztőszervek megnagyobbodásával járhat, mely halálos lehet. Latin-Amerika trópusi vidékein terjeszti a rablópoloska, de már más kontinenseken is megjelent.

A leishmaniasist a hasonló nevű élősködő okozza, melyet fertőzött légyfajták, elsősorban a lepkeszúnyog terjeszt Amerikában, Afrikában és Ázsiában. Tünetei sokfélék lehetnek attól függően, hogy a test mely részét fertőzi meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top