nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Meglepő okok miatt adjuk a hálapénzt

Meglepő okok miatt adjuk a hálapénzt

Összetett felmérésben derült ki, hogy a magyarok nem hálából adják a hálapénzt, hanem mert úgy gondolják, elvárja az orvos.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A Nézőpont Intézet frissen alakult, és beszédes nevű Gazdaságfehérítési Kerekasztalának felmérésből kiderült, hogy a paraszolvencia működésében a hála játssza a legkisebb szerepet. Sokkal inkább előnyszerzés, kényszer vagy az elvárásoknak való megfelelés áll a háttérben.

Meglepő okok miatt adjuk a hálapénzt

Az ezerfős kutatásban részt vevők szerint az orvosok és nővérek fizetésének emelésével lehetne visszaszorítani a hálapénzt. A megkérdezettek fele az elmúlt egy évben közvetve vagy közvetlenül mind kapcsolatba kerültek a magyar egészségüggyel, és minden második ember fizetett hálapénzt valamilyen orvosi kezelést követően.

A paraszolvenciát adók közel hatvan százaléka nem hálából és elégedettségből, hanem félelemből, másoknak való megfelelés miatt vagy előnyszerzés érdekében fizetett. Harminchét százalék az, aki valóban hálás a doktorok és nővérek munkájáért. Akad olyan is, aki azért fizetett, mert megsajnálta a kórházi dolgozókat.

Forrás: MTI

Megosztás Facebookon